Per Helge

Studenter leier ikke hva som helst

Studenter stiller høye krav og er villige til å betale for et bra sted å bo.

- Studenter ønsker nye eller nyoppussede leiligheter. Økte leiepriser ser ikke ut til å skremme, sier Cecilie Stjernløw i Utleiemegleren.

Utleiemegleren forvalter rundt 5000 utleieboliger og er landets største utleiemegler.

- Studentene er blitt mer kresne. Før kunne vi tilby en student en ettroms leilighet utenfor sentrum. Det går ikke lenger, sier Stjernløw.

Men god plass er ikke det viktigste. De fleste er mer opptatt av at leiligheten ligger sentralt og at den har høy standard. Nærhet til sentrum er viktigere enn kort avstand til studiested.

- Studentene har bedre økonomi enn tidligere og er villige til å betale mer for å få den leiligheten de ønsker, sier hun.

Pusser opp

Standarden på utleieboliger stiger. Høyere krav fra leieboere gjør at mange huseiere pusser opp før de leier ut.

- Vi anbefaler ofte at vegger hvitmales for å gi et friskere inntrykk på visningene, sier Stjernløw.

I Oslo er det mange nybygg som ferdigstilles og det fører til at mange studenter her kan velge blant helt nybygde utleieleiligheter.

Tøft i august

Kampen om de beste utleieboligene tilspisser seg i august. Studenter som ikke har funnet et sted å bo nå, må kanskje være villige til å fire på kravene.

- Vi finner bolig til alle som henvender seg til oss, selv om drømmeleiligheten allerede kan være utleid, sier Cecilie Stjernløw.

Utleiemegleren anbefaler studentene å søke ut av bykjernen, og dermed få en større leilighet til en lavere pris.

- Vårt råd til studenter på boligjakt er at de slår seg sammen i bokollektiv. Da får de ofte mer for pengene, sier Cecilie Stjernløw i Utleiemegleren.