Skikkelig dokumentasjon på arbeid utført av fagfolk blir enda viktigere med den nye avhendingsloven. Foto: Fasett

- Større risiko å bruke useriøse håndverkere

Skal du pusse opp badet eller oppgradere det elektriske anlegget hjemme? Sørg for skikkelig dokumentasjon på arbeidet.

Med den nye avhendingsloven som Stortinget vedtok 16. mai, er det ikke lenger lov å selge bolig med forbeholdet «som den er», og dokumentasjon på arbeid utført av fagfolk blir enda viktigere enn før.

Den nye loven skal gjøre det tryggere å kjøpe brukt bolig. Samtidig kan den bidra til å luke ut useriøse håndverkere.

– Rørleggere og elektrikere er pålagt å dokumentere arbeidet de gjør. Dokumentasjonen er som verdipapir å regne, og møter du håndverkere som slurver med dette, bør du styre unna, sier fagsjef Martin Andersen i Rørentreprenørene Norge.

Hos rørleggerkjeden VB har de laget et eget digitalt verktøy for å gjøre dokumentasjonsarbeidet enklere og tryggere. Det brukes på alt fra små oppdrag i private boliger til større prosjekter i næringsbygg.

– Rørleggeren som er ute på oppdrag bruker en app som inneholder sjekklister med beskrivelse av arbeidet som skal gjøres fra start til slutt, sier rørlegger og prosjektleder Ronny Vikeså i VB Rørlegger Gunnar Larsen i en pressemelding.

Han mener skikkelig dokumentasjon bidrar til å skille de seriøse fra de useriøse aktørene i bransjen.

Det aller meste av dokumentasjonen er i dag digital, og det kan legges inn i Boligmappa for din bolig.

– Boligmappa er en tjeneste som samler all dokumentasjon om en bolig på ett sted. Den følger gårds- og bruksnummeret til boligen, på samme måte som serviceheftet til en bil, sier markedssjef Eirik Vigeland i Boligmappa AS.

– Den gamle boligkjøpsloven ga ikke selger noe særlig insentiv til å dokumentere boligens tekniske tilstand. Det blir det slutt på nå. Manglende dokumentasjon vil bli kommentert i tilstandsrapporten, og det kan bli en utfordring når du skal selge, sier Vigeland.

– Vi mener det bidrar til å digitalisere bort svart arbeid, mener Vigeland.