Statoil selger oljesand i Canada

Statoil har inngått avtale om å selge en 40 prosents andel i selskapets oljesandprosjekt i Alberta, Canada (Kai Kos Dehseh) til det thailandske selskapet PTT Exploration and Production (PTTEP).

I henhold til avtalen skal PTTEP betale i alt 2,28 milliarder amerikanske dollar, 13,7 milliarder norske kroner for andelen på 40 prosent. Statoil vil beholde en andel på 60 prosent, og selskapet skal fungere som ledende partner og være operatør for prosjektet.

Transaksjonen vil ha gyldighet fra 1. januar 2011.

– Denne transaksjonen understreker kvaliteten på våre ressurser i Canada og viser vår evne til å skape verdier som oljesandoperatør, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil i en pressemelding.

– Avtalen om å redusere vår andel fra 100 prosent til 60 prosent følger andre transaksjoner vi nylig har gjort for å optimalisere risiko- og strategiprofilen for vår globale portefølje, fortsetter Lund.

Canadisk oljesand representerer en av verdens største oljeressurser og vil spille en stadig større rolle i den globale energiforsyningen, hevder Statoil.

– Vårt nye partnerskap vil bruke den beste tilgjengelige teknologien for å minimere miljøpåvirkningen og maksimere verdiene i videreutviklingen av Kai Kos Dehseh, sier Lund.

Statoil overtok Kai Kos Dehseh gjennom oppkjøpet av North American Oil Sands Corporation i 2007.