Foto: Statsbygg

Slik er Statsbyggs nye BIM-krav

Statsbygg lanserte den nye versjonen av kravene til BIM-leveranser - SIMBA - på et frokostmøte fredag.

Rundt 170 interesserte møtte opp ved Statsbyggs hovedkontor i Oslo for å delta på lanseringen. Pågangen var så stor at påmeldingen til møtet måtte lukkes bare ett døgn etter at den åpnet.

På møtet gikk noen av de fremste BIM-kjennerne fra Statsbyggs faglige ressurssenter gjennom de nye kravene. De viste også frem et nytt digitalt verktøy, som sjekker at dataene som legges inn i BIM-modellene er gode nok.

Verktøyet vil bli innfaset i alle pågående prosjekter. I nye prosjekter gjelder de nye kravene fra 1. januar 2020.

– De nye kravene vil føre til økt samhandling mellom prosjekterende og utførende aktører i byggeprosjekter. De gjør også at vi sikrer kvaliteten på dataene som legges inn i BIM-modellene. Dermed kan potensialet deres tas ut i langt større grad enn i dag, sier direktør Anders Fylling for faglig ressurssenter til Statsbyggs nettsider.

Les mer om de nye BIM-kravene her.

På frokostmøtet ble det også avslørt hva de nye BIM-kravene skal hete. Frem til nå har de gått under navnet «BIM-manual», men siden det ikke lenger er dekkende, utlyste Statsbygg en navnekonkurranse. Også den viste seg å være svært populær - 240 forslag kom inn.

Blant mange bidrag landet juryen til slutt på det Disney-inspirerte SIMBA.

– Et sterkt og godt navn på et sterkt og godt produkt. Navnet rommer både S for Statsbygg, BIM og BA for bygg og anlegg. Nå gleder vi oss til at bransjen tar de nye kravene i bruk. Dette er et stort steg på veien mot realiseringen av Digitalt veikart, sier Fylling.

Med SIMBA blir flere krav, som frem til nå har vært veiledende, obligatoriske og skal leveres som en del av ferdigstillingen. BIM skal bli en sentral del av FDVU-dokumentasjonen, og skal brukes i hele byggets livsløp.

Vinneren av navnekonkurransen ble overingeniør Hanne Schjermann-Ulvin ved Universitetet i Oslos seksjon for bygningsteknikk. Hun stakk av med et Oculus Quest VR-headset i premiere.

Lanseringen ble derfor også strømmet på YouTube. Du kan se opptaket her.