Anleggsgartner-vinnerne i 2023. Foto: privat.
Anleggsgartner-vinnerne i 2023. Foto: privat.

Skole-NM 2024 for anleggsgartnere er reddet av privat initiativ

Norske anleggsgartnere miljø og landskapsentreprenører (NAML) og NOVA Spektrum går sammen om å arrangere Skole-NM for anleggsgartnerfaget under Hagemessen 12.-14. april.

For en snau måned siden ble det kjent at Woldskills Norge, som pleier å arrangere Skole-NM i samarbeid med fylkeskommunene, avlyser neste års arrangement på grunn av usikkerhet rundt ny finansieringsordning.

Nå melder Nova Spektrum i en pressemelding at de, sammen med NAML, velger å gjennomføre konkurransen for anleggsgartnerfaget under Hagemessen 2024.

– Vi er veldig glade for at vi har fått dette til, sier NAMLs regionleder Øst, Amund Berger, i meldingen.

Planen for konkurransen er at Norske Hagedesignere tegner opp fem temahager som studentene skal bygge. NAML står klar til å veilede dem gjennom selve oppbyggingen, og Hagemessen bidrar med et kvalifisert dommerpanel. 

Kjente navn som Finn Schjøll, Espen Skarphagen (fra Sommerhytta) og Kjersti Bergesen (fra Tid for Hage) skal allerede være klare, i tillegg til representanter fra Woldskills og NAML. Juryen skal bedømme etter planlegging, gjennomføring/ løsninger, estetikk opp mot tegning, HMS og samarbeidsevne.

– Det er viktig å få vist fram gleden, innsatsen og stoltheten som ligger i dette faget for vårt publikum, sier prosjektleder for Hagemessen, Cecilie Svabø, i pressemeldingen.

Hagene som skal bygges vil inneholde følgende temaer:

  • Romantisk rosehage
  • Urtidshage
  • Japanskinspirert hage
  • Lettstelt hage
  • Hyttehage (ved sjøen)

Vinnerne av konkurransen vil, ifølge arrangørene, bli vurdert for deltakelse i yrkesNM, sammen med eldre og mer erfarne fagfolk. De som vinner yrkesNM deltar i de internasjonale konkurransene Euroskills og Worldskills.