<p>Planter i mobile høybed er med på å skape rom på uteplassen. Foto: Landhave</p><p></p><p>På en takterrasse kan man skjerme både for innsyn og vind med bruk av høybed Foto: Landhave</p>Velg plantekasser med rikelig plass til jord og planter. Foto: LandhaveDet finnes uttallige måter å mikse planter på slik at det ser pent ut. Foto: Landhave

Skap en fleksibel hage på balkong eller takterrasse

Med høybed kan du utnytte utearealet på balkong eller takterrasse på mange ulike vis.

Hagesesongen virker å være langt unna, men tiden er absolutt inne for planlegging av uterommet. Grønne frirom kiler seg inn mellom byenes harde overflater og inntar bygningene på nyanlagte balkonger og takterrasser. Men det kan være utfordrende å få hagedrømmene til å blomstre på et hustak eller en forblåst balkong, ifølge en pressemelding danske Landhave, som har spesialisert seg på høybed i ulike varianter.

Selv om man ikke har en stor hage, stortrives drømmen om en grønnere hverdag. Ifølge Landhave godkjente Plan- og bygningsetaten i 2017 rundt 110 søknader om balkonger i indre by i Oslo, noe som tilsvarer mellom 500 og 1000 nye balkonger. Både balkonger og takterrasser brer mer og mer om seg i byene.

– Det er stor etterspørsel etter grønne uterom i tilknytning til folks boliger, men mange vet ikke hva som skal til for å realisere drømmen om masse grønt, sier landskapsarkitekt Maja Aarup, som opplever at mange derfor går i stå i drømmene om frodige balkonger og takhager.

– Hovedutfordringen er at det ikke er kontakt til jord under, som plantene kan trekke vann fra. Derfor er det viktig å skape et miljø som er robust nok i seg selv til å gi plantene best mulig vekstvilkår, sier Maja Aarup.

Rikelig med jord

Hennes viktigste anbefaling er å velge plantekasser og krukker som er store nok til å romme rikelige mengder jord, som kan holde på vannet. Plantene trekker både næring og vann fra jorden, og det skal mye jord til for å holde plantene forsynt og dermed skape et stabilt og godt  vekstmiljø.

Og plantene er et helt sentralt element når en flat terrasse eller balkong skal forvandles til et innbydende uteområde. Grønne planter er en både vakker og skjermende måte å oppnå et unikt lite fristed på.

– En ting er at plantene trives, men det skal også føles hyggelig og gjerne litt privat å oppholde seg mellom dem. Vi får veldig mange henvendelser fra kunder som bruker plantekasser til å skjerme for både vind og nysgjerrige blikk, sier Søren Sohl fra Landhage.no.

Tre gode råd fra fagfolkene:

1) Sørg for rikelig med jord og stabil vannforsyning. Velg gjerne takhagejord som er lett og holder godt på vannet. En form for selvvanningssystem kan være en god idé. Husk at overskytende vann skal kunne trekke vekk fra jorden, så plantene ikke drukner.

2) Bruk plantene til å skjerme. Tenk på hvilke retninger vind og sol kommer fra, hvor det skal stenges for innsyn, og hvor det skal være fullt utsyn. Velg gjerne mobile plantekasser, så du kan flytte dem etter behov, for eksempel ved takreparasjoner.

3) Husk noe levende å se ut på året rundt. Tenk på blomstring gjennom hele året, og frukt og bær som også kan tiltrekke insekter og fugler. Bland med eviggrønne planter så det er grønt om vinteren også, og velg planter som tåler vind og tørke.