Skanska Husfabrikken runder 70 år

Skanska Husfabrikken i Steinkjer har vært en pionér innen industriell husproduksjon gjennom 70 år. De siste årene har fabrikken hatt en kraftig vekst. Fredag ble jubileet feiret.

Skanska Husfabrikkens historie, som strekker seg tilbake til 1946, er egentlig et lite industrieventyr med utgangspunkt i Steinkjer. I de første årene hadde fabrikken en sentral rolle i gjenoppbyggingen av Finnmark etter krigen, som et ledd i nasjonalhjelpen. Og allerede på 50-tallet produserte fabrikken ferdige gulv, vegger og tak i elementer som kunne settes sammen på byggeplassen. Siden den gang har Skanska Husfabrikken stått med en fot i fremtiden i alt de har gjort.

I begynnelsen var leveransene i all hovedsak lokal, men fabrikken ekspanderte stadig, og snart strakk leveransene seg fra nord til sør i Norge, og senere fra øst til vest i Europa.

Det var i 1983 at Ingeniør F. Selmer overtok virksomheten, og to år senere fikk selskapet navnet Husfabrikken, som det har den dag i dag. Selskapet ble en del av Skanska-familien i 2000 i forbindelse med at Selmer ble kjøpt opp av Skanska.

Mens fokuset i starten lå på å bygge mindre boliger og anleggsbrakker, basert på elementer har Skanska Husfabrikken tatt stegene over i nye dimensjoner og nye arenaer, basert på moduler. I dag er selskapet en av de ledende aktørene i Norge innen industriell husbygging.

Terje Mjøen, som i dag er leder av Skanska Husfabrikken, er stolt av historien til selskapet:

- Helt siden starten har vi bidratt til å levere det samfunnet trenger, og man kan gjerne si at vi har levert i henhold til Skanskas visjon om å bygge for et bedre samfunn i alle disse 70 årene, forteller Mjøen.

Jubileet ble markert fredag kveld, med jubileumsfeiring for 170 ansatte, pensjonister og spesielt inviterte i Steinkjer rådhus.

Espen Robertsen er styreleder i Skanska Husfabrikken, og er imponert over hva alle ansatte i Husfabrikken sammen har klart å få til.

– Som følge av kompetansen Skanska Husfabrikken har opparbeidet seg på modulproduksjon bidrar selskapet til at samfunnet kan løse sine oppgaver, enten det er snakk om fengsler, helsehus, barnehager, skoler eller studentboliger, både raskere og billigere. Det skal vi være stolte av. Det er også en meget veldrevet 70-åring som i dag skal feires. Selskapet har utviklet seg til å bli en svært viktig bidragsyter i konsernet og leverer i år solide resultater og har i tillegg en fyldig ordrebok, avslutter Robertsen.