Bjørnar Moxnes legger fram Rødts svar på regjeringens krisepakker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Rødt vil la staten overta for bemanningsbyråene

Rødt vil la staten sørge for utlån av arbeidskraft mellom bedrifter og opprette en bemanningsordning for industrien for å få hjulene i gang etter koronakrisen.

Ansvaret for å få ledige tilbake i jobb, må være offentlig, mener partileder Bjørnar Moxnes. Han peker på at arbeidsledigheten er høy, samtidig som det mangler arbeidskraft i viktige sektorer.

– Bemanningsbransjen er innrettet på å importere billig arbeidskraft fra utlandet og uegnet for jobben. Vi trenger en aktiv statlig politikk for å få folk i jobb, skaffe ledige folk til de ledige jobbene og gi ledige opplæringen de trenger for å kunne ta jobbene, sier han.

Rødt legger onsdag fram et koronaprogram som er et svar på regjeringens tiltakspakker og forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Programmet er på 50 milliarder kroner i umiddelbare tiltak, i tillegg til et investeringsprogram for leverandørindustrien på 50 milliarder kroner fram til 2023.

Forslagspakke

* Ytterligere 10.000 stillinger innen velferdstjenestene, samt styrking av kommuneøkonomien.

* Nav får 600 nye stillinger for å håndtere den økte ledigheten.

* Flere tiltaksplasser.

* En statlig bemanningspool for industrien.

* Arbeidstilsynet og fagbevegelsen skal overvåke og forhindre useriøse aktører og at færre får fast ansettelse som følge av krisen.

* Det bør legges til rette for utlån av arbeidskraft mellom bedrifter.

* Det skal vektlegges kortreist arbeidskraft i sektorer hvor behovet svinger.

Grønne investeringer

Rødt peker også på inntektssikring for arbeidsledige som et hovedområde i kriseprogrammet. Partiet foreslår å øke dekningsgraden til 80 prosent opp til 300.000 kroner for dem som mottar dagpenger. Inntektssikringsordningen bør forlenges ut året.

– Mange faller fortsatt utenfor ordningene og får ikke penger fra Nav. Derfor foreslår vi en sterkere inntektssikring for alle som står uten arbeid og at økningen i dagpenger skal gjelde også for dem som ble ledige før krisen, sier Moxnes.

På lengre sikt foreslår partiet å sette av 1.000 milliarder kroner fra oljefondet til investeringer i miljøvennlig industri og infrastruktur i Norge.

– Krisepolitikk koster. Men det koster mer å la arbeidsledigheten bite seg fast, og det vil koste mer ikke å stoppe klimaendringene, derfor foreslår vi akutte tiltak som skaper arbeid her og nå og samtidig legger grunnlaget for miljøvennlig verdiskaping i hele landet, sier nestleder Marie Sneve Martinussen.