Ill. Rodeo arkitekter og Plus arkitekturIll. Rodeo arkitekter og Plus arkitekturIll. Rodeo arkitekter og Plus arkitekturIll. Rodeo arkitekter og Plus arkitektur

Rodeo og Plus har vunnet nye Sarpsborg bibliotek

Konkurransen om nye Sarpsborg bibliotek er nå avgjort og vinneren ble Rodeo arkitekter og Plus arkitektur med NCC som entreprenør. Byggestart er planlagt i 2022.

- Å utforme biblioteker er noe av det mest spennende, givende og meningsfulle man kan gjøre som arkitekt, sier arkitekt og partner i Rodeo Jørn Are Vigestad Berge i en pressemelding.

- Dette er en stor ære, og vi gleder oss til å fortsette denne prosessen sammen med byggherre Sarpsborg kommune og med NCC som entreprenør. Med lokal tilhørighet til Sarpsborg er dette et prosjekt vi setter stor pris på å være en del av. Biblioteket blir en viktig brikke i den framtidige utviklingen av Sarpsborg sentrum med sin sentrale plassering og funksjon, fortsetter arkitekt og partner i Plus, Camilla Transel

I tett samarbeid vant Rodeo arkitekter og Plus arkitektur konkurransen om nye Sarpsborg bibliotek. Prosjektet er en utvidelse og transformasjon av Ove Bangs funksjonalistiske bygg fra 1930-tallet.

- Nye Sarpsborg bibliotek er skapt med stor respekt for eksisterende bibliotek, skriver arkitektene i meldingen.

- Den arkitektoniske utformingen av nye Sarpsborg bibliotek er en fortolkning av Bangs sitt eksisterende bibliotek. Volumene til den nye delen spiller på Bangs sin opprinnelige oppbygging av volumer i ulike størrelser satt sammen til en komposisjon, sier Camilla Transel.

- Vi tar med oss Bangs nærmest sakrale, innadvendte og høytidsstemte biblioteksrom, og knytter dette sammen med den moderne, transparente og utadrettede nye delen som knytter seg til byen omkring, sier Vigestad Berge.

Den nye delen av biblioteket en trekonstruksjon over fire plan, der kontorene bruker erfaring fra prosjektering av andre store trekonstruksjoner og massivtre. Sarpsborg kommune ønsker seg et miljøvennlig bygg, og dette har betydd mye for utformingen, med BREEAM-serifisering og ambisiøse reduksjoner i klimagassutslipp.

- I prosjekteringen hadde vi og med oss gode erfaringer fra Furuset Bibliotek og Aktivitetshus (FUBIAK) som siden det stod ferdig i 2016 har vært et av landets mest aktive og besøkte biblioteker. Som en av de viktigste fellesarenaene vi har her i samfunnet er det ekstra gøy å vinne konkurransen om biblioteksbygg, sier Vigestad Berge.