– Her har vi den skumle saga, sier NHO Byggenæringens ambassadør Ida i en kampanjevideo. Skjermdump: NHO Byggenæringens kampanjevideo

– Her har vi den skumle saga, sier NHO Byggenæringens ambassadør Ida i en kampanjevideo. Skjermdump: NHO Byggenæringens kampanjevideo

Rekrutteringsvideoen gikk så godt at det tikket inn melding fra Tik Tok

NHO Byggenæringens rekrutteringsvideo passerte fem millioner visninger.

Søknadsfristen til videregående skole gikk ut 1. mars, og i den forbindelse har NHO Byggenæringen kjørt en rekrutteringskampanje mot ungdom.

I videoen «40 spørsmål med Ida på Bygg- og anleggsteknikk» forteller VG1-eleven at hun synes det beste med bygg og anlegg er å slippe og sitte stille.

– Vi har noen teoretiske fag også, men for det meste er vi her i verkstedet. Det er veldig sosialt. Alle er ganske tett, mye tull men akkurat passe. På kuben har vi jentelunsjer for eksempel, der jenter i mannsdominerte yrker blir tatt inn og gjør masse koselig, forteller Ida i videoen.

Læreplass og jobb er viktige beslutningsfaktorer for unge i utdanningsvalg, ifølge en pressemelding fra NHO Byggenæringen.

NHO Byggenæringen har brukt elever fra VG1 bygg- og anleggsteknikk som ambassadører for byggfag. De små filmsnuttene av ungdommenes skolehverdag, som vises på Tik Tok og Snapchat, gjør det veldig bra, skriver NHO Byggenæringen. 

– Foreløpig har filmene over fem millioner visninger, og tiden som den enkelte vil bruke på å se filmene er over tre ganger så lang enn det som er vanlig. Faktisk går kampanjen så bra at Tik Tok selv tok kontakt for å informere om at seertallene var langt over snittet for sammenliknbare kampanjer, heter det i meldingen.

– Innholdet i kampanjen er laget av og for unge. Gjennom korte og underholdende TikTok-filmer lar vi elever på byggfag selv fortelle om hva de lærer og hva de vil bli. Målet med filmene er ikke å informere, men å inspirere flere til å velge bygg- og anleggsfag, sier kompetansedirektør Kjetil Tvedt i NHO Byggenæringen, i pressemeldingen.

Kampanjen spør også i år om foreldre har fordommer mot yrkesfag.

– Fordi vi her prøver å avlive myter og fordommer om yrkesfag, har NHO Byggenæringen fått med flere av NHOs landsforeninger andre på denne kampanjen. På den måten har budsjettet økt og rekkevidden for budskapet utvidet, forteller Tvedt.

Å bygge ned fordommene mot yrkesfag har i år blitt et felles prosjekt for mange av landsforeningene i NHO, ifølge pressemeldingen. 

– Vi ønsker at foreldre og andre som gir råd til unge i utdanningsvalg får mer kunnskap og færre fordommer om yrkesfag. Det kan ikke sies noe på den samlede innsatsen lagt ned på å rekruttere lærlinger i form av kampanjer og ulike initiativ, påpeker Tvedt.