Reinås: Jeg ble dolket i ryggen

- Jeg ble dolket i ryggen av regjeringen, og fikk i en fot i ræva for å ha gjort en god jobb, sier Hydros avgåtte styreleder Jan Reinås.

En rolig, men alvorstynget Reinås valgte å uttrykte seg heller direkte og usminket da han søndag ettermiddag møtte et samlet pressekorps for å forklare hvorfor han går av som styreleder i Hydro, til tross for at fortsatt mener styret ikke har gjort noen feil i opsjonssaken.

Reinås sier han tok beslutningen om å trekke seg som styreleder lørdag kveld. Da hadde han nettopp varslet næringsministeren om at styret vil be bedriftsforsamlingen i Hydro vurdere styrets håndtering av opsjonssaken.

- Samtidig hadde vi en ny samtale om opsjonssaken. Under denne samtalen stilte statsråden ultimatum. Næringsministeren gjorde det klart at regjeringen hadde som krav at jeg gikk av for at de skulle bidra til å løse opsjonssaken.
Reinås sier til NTB at han opplevde statsrådens uttalelse som en klar beskjed om at han ikke hadde den største eierens tillit, og at han ikke ville bli gjenvalgt i oktober. Han sier statsråd Dag Terje Andersen også gjorde det klart at ultimatumet var klarert på høyeste hold i regjeringen, det vil si av statsministeren.

- En fot i ræva
Reinås sier den juridiske rapporten fra advokatselskapet BA-HR ikke har hatt noen betydning for hans beslutning om å gå av.

- Denne rapporten har ikke hatt noen innvirkning på avgjørelsen. Det er mange ting i denne rapporten jeg kan imøtegå, sier Reinås.

Han sier det virker underlig og merkelig å få en fot i ræva for å ha gjort en god jobb og fulgt statens retningslinjer. Informasjonen som har vært gitt eierskapsavdelingen i næringsdepartementet har vært fyllestgjørende hele veien. Hydrostyret har gjort alt riktig, og styret har fattet alle relevante vedtak og beslutninger i saken enstemmig, poengterte Reinås søndag ettermiddag.

- Mye Reinås-fokus
Den avtroppende styrelederen sier han synes det er rimelig at han som styreleder har frontet saken. Men samtidig lot han det skinne gjennom at han har opplevd all oppmerksomheten om styrets leder i denne saken som i overkant, tatt i betraktning at styrets beslutninger hele veien har vært enstemmige.

- Det jeg har sagt til statsråden er at det er litt merkelig at de plukker ut Reinås og skyter konstant på navnet mitt. Jeg henges ut som den som må gå før denne saken kan løses, og jeg synes de burde vært litt mer nyansert, sa den avtroppende styrelederen.

Hadde valg
Han sier han kunne valgt å ikke trekke seg søndag. - Men jeg er jo ikke dummere enn at jeg skjønner at jeg ikke vil bli gjenvalgt som styreleder. Når jeg går av nå, er det i håp om at bedriftsforsamlingen i Hydro nå foreta sin vurdering av opsjonssaken uten å måtte ha mitt kandidatur som tema, sier han.

- Jeg syns det var ryddig og greit å gå av i dag. Det er styreformannen som må fronte styrets beslutning, og det har jeg etter beste evne prøvd å gjøre, sier Reinås.

- Frps tidligere formann spådde tidlig i prosessen at du ville komme til å trekke deg, fordi du ville finne det umulig å forholde deg til folkene i regjeringen. Han fikk rett?

- Det ser slik ut, smiler Reinås, som valgte å gå av med umiddelbar virkning. Nestleder Elisabeth Grieg i styret tar over som styreleder.