Ill. Protan

Protan lanserer ny tunnelmembran

Protan AS introduserer nå det nye tunnelmembransystemet Protan InfraPlan.

- Lave livsløpskostnader, enkel installering og miljøgevinster er noen av fordelene med det nye produktet, skriver Protan i en pressemelding.

Protan er allerede en etablert aktør i tunnelmarkedet med sine Ventiflex-ventilasjonssystemer. Etter oppkjøpet av den tyrkiske membranprodusenten Multiplan høsten 2019 kan Protan nå også produsere egen tunnelmembran, i tillegg til sine takmembraner, tekniske tekstiler og ventilasjonsprodukter.

Protans tunnelmembran skal være veletablert i det tyrkiske tunnelmarkedet gjennom mange år, og er blant annet mye benyttet i Istanbuls t-banesystem. Med dette som utgangspunkt har Protan nå utviklet en ny tunnelmembran, Protan InfraPlan. De skriver i meldingen at denne oppfyller kravene i Statens vegvesens håndbok og øvrige europeiske krav.

- Protan har allerede 40 år med ekspertise på membraner og vanntetting for tak. Nå har vi tatt med oss denne kompetansen inn i videreutviklingen av et allerede godt tunnelmembranprodukt, sier R&D-direktør i Protan AS, Lars Anisdahl i meldingen.

- Samtidig kjenner vi det internasjonale tunnelmarkedet og aktørene godt gjennom våre Ventiflex-produkter. Dette har vært et spennende og godt innovasjonsprosjekt for oss, sier Anisdahl videre.

De peker på at den nyutviklede tunnelmembranen skal være installere, anvendelig og fleksibel å jobbe med. De peker også på at de har jobbet mye med bærekraft og holdbarhet for det nye tunnelproduktet.

- I tillegg til å beskytte selve tunnelen, vil Protans tunnelmembran også bidra til å beskytte omgivelsene i og rundt tunnelen, for eksempel å motvirke grunnvannsforurensing og hindre lekkasje av olje og kjemikalier fra tunnelen og ut i naturen, sier Anisdahl.