Flemming Idsøe, Omsorgsbygg

Pris stadig mindre viktig for Omsorgsbygg

- Jeg tror vi vil se flere prosjekter der pris kun vil bli vektet 25-30 prosent.

Det sier teknisk koordinator Flemming Idsøe i Omsorgsbygg.

Idsøe holdt et innlegg under dag to av Byggedagene med overskriften «bærekraftig design gir 30 prosent konkurransefortrinn». Han sier til Byggeindustrien at Omsorgsbygg beveger seg i en retning der konkurransene i mye større grad vil vektlegge bærekraftige løsninger fremfor pris.

- Vi lyser nå blant annet ut del to av et sykehjem på Tåsen der det viktigste vi ser etter er hvordan entreprenør vil løse ambisjonen vi har for prosjektet. Vi ser nå en klar vridning mot denne type konkurranser, forteller Idsøe.

Fra 70 til 25 prosent

For bare tre-fire år siden ble, ifølge Idsøe, pris vektlagt med 60-70 prosent i de mest ambisiøse Omsorgsbygg-prosjektene. Fremover tror han det blir flere prosjekter der pris vil bli vektet med kun 25 til 30 prosent.

- Skal vi få tak i de gode og innovative løsningene må pris telle mindre i prosjektene, sier han.

Samspill

Han understreker at de som offentlig byggherre er avhengig av et godt samspill med bransjen for å få gode og miljøvennlige løsninger og han poengterer at det ikke nødvendigvis koster mer å bygge med høye miljøambisjoner.

- Vi må tenke litt annerledes og vi må være åpne for å ta i bruk de nyeste og beste løsningene, sier Idsøe.

Ambisiøse utslippsmål

I innlegget sitt minnet Idsøe om at Oslo kommune har satt som mål å kutte klimagassutslippene med 50 prosent innen 2020 og 95 prosent innen 2030. Dette er ambisjonen Omsorgsbygg må forholde seg til når de bare de neste seks årene skal investere 12-13 milliarder kroner i nye bygg.

- Hvordan skal vi bygge for å klar denne målsettingen? spurte Idsøe.

Han pekte på at energibruken i nye bygg må ned, og at det blir veldig viktig med energieffektivisering i eksisterende bygg. Omsorgsbygg vil også i enda større grad fokusere på gode materialvalg.

- Vi må velge materialer med lave klimagassutslipp og lang levetid, som er utskiftbare og som gjerne inngår i et kretsløp, sa han.

Må kutte i byggefasen

Idsøe fremhevet også at det fremover blir vikitg å kutte utslippene i byggefasen.

- Vi ser at i de mest miljøambisiøse prosjektene så tilsvarer utslippene knyttet til byggefasen det samme som hele driftsfasen av bygget på 60 år. Det er en selvfølge at vi må gjøre noe med disse utslippene, sa Idsøe.

Fleksibilitet

- Noe av det aller viktigste vi kan gjøre noe med er fleksibiliteten. Byggene må kunne brukes og møte endrede behov og endrede bruksmønstre langt inn i fremtiden. Vi ser nå at vi må rive noen bygg fra 70-80 tallet. Det er galskap, men det er nødvendig fordi de er bygget på en slik måte at man ikke klarer å gjøre om bruken, sa Idsøe.