Caterpillar kommer med ni nye minigravermodeller i 2019. Fem maskiner i klassen 1-2 tonn og fire maskiner fra 7 til 10 tonn.

Pon storfornøyd med nye hi-tech minigravere

Pon Equipment brukte ord som teknisk revolusjon da Caterpillar introduserte de første gravemaskinmodellene i Next Gen Hex serien. Nå gleder selskapet seg til å vise norske kunder teknologiløftet Caterpillar har gitt sin nye generasjon minigravere.

Markedsdirektør Espen Paulseth i Pon Equipment.

Lanseringen av den nye generasjonen minigravere blir et av høydepunktene på Caterpillars Bauma-stand i april. Den amerikanske maskinprodusenten kommer med ni nye modeller i 2019, fem maskiner i klassen 1-2 tonn og fire maskiner fra 7 til 10 tonn. Markedsdirektør Espen Paulseth i Pon Equipment er meget godt fornøyd med Caterpillars nye minigravere, og han mener de minste graverne nå har fått et like stort teknologiløft som de større graverne i Next Gen Hex-serien.

– Ja, vi føler faktisk at minigraverne har tatt et like stort steg opp. Dette er veldig gjennomtenkte maskiner som er utviklet med bakgrunn i omfattende kundetilbakemeldinger. Vi mener det er ingen andre leverandører som kan tilby små maskiner med så mye ny teknologi som det Cat nå kommer med, sier en begeistret Paulseth.

Viktige maskiner

I klassen opp til to tonn kommer Caterpillar nå med modellene 301.5, 301.6, 301.7 CR, 301.8 og 302 CR. Selskapet lover opp til 15 prosent lavere eierkostnad sammenlignet med tidligere modeller, og begrunner besparelsene med blant annet enklere og rimeligere vedlikehold. At de aller minste graverne i tillegg kommer med tiltbar hytte gjør at alt av reparasjoner og vedlikehold blir veldig lett tilgjengelig.

– Minigravere opp til 2,5 tonn er den største klassen i Norge, og er derfor et veldig stort og viktig marked for oss. Vi har hatt et bra produkt, men nå får vi et enda bedre produkt som blant annet er godt tilpasset utleie i form av at det er veldig solide maskiner, samtidig som de er enklere og rimeligere å vedlikeholde, sier Paulseth.

Spakstyring

Pons markedssjef kommer inn på flere nye og avanserte funksjoner som han mener vil bli tatt godt imot i det norske markedet.

– Vi er veldig fornøyde med at maskinene nå kommer med spakstyring. Førerne styrer beltene med venstre spaken og så kan du velge om du vil kjøre skjæret eller stikke- og bomfunksjon med høyre spak. De elektrohydrauliske spakene gjør at maskinen blir enklere å kjøre og man får en helt annet følelse med maskinen under arbeid, fastslår Paulseth.

Cruisekontroll

Cruisekontroll er også noe helt nytt ved Caterpillars minigravere. Hvis man skal kjøre maskinen et lite stykke kan førerne trykke inn en knapp og dermed få maskinen til å kjøre av seg selv i jevn fart.

– Vi kjenner alle til hoppingen inne i maskinen fordi man ikke klarer å holde en jevn fart når man belter langt. Både jeg og flere andre har prøvd cruisekontroll-funksjonen og vi tror dette kan bli en hit for de som kjører maskinene, sier Paulseth.

Aircondition og en helt ny LCD-skjerm hvor det meste av funksjoner styres trekkes også frem som nytt ved maskinene.

– Det er også viktig å trekke frem at det i disse maskinene finnes masse funksjonalitet i forhold til å justere hydraulikken, sier Paulseth.

Viktig 8-tonner

I klassen 7-10 tonn kommer Caterpillar med modellene 307.5, 308 CR, 309 CR og 310. Maskinene har i likhet med de aller minste graverne både spakstyring, cruisekontroll og en rekke andre løsninger og tekniske funksjoner som man ikke finner på de foregående modellene. Caterpillar lover opp til ti prosent lavere eierkostnader og de mener maskinene har opptil 20 prosent bedre ytelse enn sine forgjengere.

Espen Paulseth er veldig glad for at de nå får nye maskiner i den viktige 8-tonnsklassen. Han opplyser at de vil konsentrere seg om modellene 307.5 og 310, og kan fortelle at de har hatt en testmaskin av modellen 307.5 i Norge som har fått svært gode tilbakemeldinger.

– 8-tonnsklassen er et veldig stort marked i Norge, men det er et marked hvor vi har slitt litt de siste årene. For en del år siden hadde vi 307D, som var en meget populær 8-tonner og veldig mange så på denne som den beste maskinen i denne klassen. Med introduksjon av den nye serien minigravere tror jeg vi er tilbake der vi skal være, sier Paulseth.

Pon Equipment forventer at de kan starte leveringen av den nye minigraverserien til sommeren.

Forventer vekst

Tidligere var det Wacker Neuson som produserte Caterpillars minigravere opp til modellen 302.7 (2,7 tonn). Nå står Caterpillar for både utvikling og produksjon av også de minste minigraverne. Paulseth er imponert over hvordan Caterpillar har analysert markedet og utviklet maskiner som han har stor tro på vil gi et løft i salget av minigravere både world wide og i Norge.

– Caterpillar har en vekststrategi på minimaskinene som vi ikke har sett før. Med et slikt produkt på plass i porteføljen så øker også vårt ambisjonsnivå. Vi skal vokse i 2019 og den største veksten skal vi ha under ti tonn, fastslår Paulseth.

20 nylanseringer

I forbindelse med Bauma-messen i München i april har Caterpillar gått ut med at de skal stille ut 64 maskiner hvorav 20 nylanseringer. Ifølge Paulseth blir både 2019 og 2020 en stor fest når det kommer til nye modeller.

– Vi har aldri hatt en bedre og sterkere produktportefølje enn vi har nå, og det er viktig i et norsk marked hvor konkurransen er veldig tøff. Caterpillar kommer nå med flere nye modeller som er veldig spennende for oss, men også til neste år kommer det et ras av nyheter, blant annet nye hjulgravere og beltegravere mellom 10 og 20 tonn, opplyser Paulseth.