Det var en svært stolt og glad lærlingansvarlig Wenche-Elin Kråkenes i PK Entreprenør som kunne ta imot beviset på at firmaet er kåret til Årets lærebedrift 2019 i Agder. Prisen ble delt ut av EBA Byggopp Agder ved opplæringsrådgiverne Øyvind Johnsen og Ida Snemyr. Foto: EBA Agder

PK Entreprenør kåret til Årets lærebedrift i Agder

I sterk konkurranse med BRG Entreprenør og Kruse Smith Entreprenør var det PK Entreprenør som gikk av med seieren om å bli Årets lærebedrift for 2019.

Prisen ble delt ut mandag formiddag, på hovedkontoret hos PK Entreprenør i Søgne.

Det var en svært overrasket og gledesstrålende lærlingansvarlig og HMSK/HR-leder Wenche-Elin Kråkenes i PK Entreprenør som tok imot prisen fra opplæringsansvarlig Ida Snemyr og Øyvind Johsen i EBA Byggopp Agder.

– Dette var utrolig stas! Mye av æren for arbeidet med lærlingene hos oss må gis til de som har det faglige ansvaret innenfor de ulike fagene. Svein Magne Klungland på tømmer, Kjetil Brunvatne på betong, Pål Tobiassen på mur og Jan Martin Hansen på industrimaling. De engasjerer seg i lærlingene, følger dem opp faglig og ser til at de trives og har det bra på våre byggeplasser, sier Kråkenes.

Hun påpeker at de i fjor høst startet opp med egne lærlingesamlinger og at de også for første gang kåret Årets lærling og Årets instruktør som et ledd i dette arbeidet.

Kråkenes roser samarbeidet med EBA Agders opplæringskontor.

– De er alltid på ballen, følger opp og gir oss mye og god støtte og veiledning i vårt arbeid med lærlingene, sier hun.

I tillegg til PK Entreprenør var Kruse Smith Entreprenør og BRG Entreprenør nominerte til Årets lærebedrift 2019.  Byggopp peker på at felles for disse tre bedriftene er at alle har tatt inn flere lærlinger enn de opprinnelig meldte inn som behov og at lærlingarbeidet har høyt fokus.

– Strukturen i lærlingearbeidet er meget bra, og i samarbeid med opplæringskontoret bidrar bedriftene med rekruttering av elever inn til Bygg- og anleggsteknikk. Alle bedriftene har en høy prosentandel av lærlinger i forhold til antall ansatte, og de er alle opptatt av gode instruktører for sine lærlinger, ifølge Ida Snemyr og Øyvind Johnsen i Byggopp Agder.

Regionleder Hilde Waage i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg Agder peker på at arbeidet med å få frem neste generasjons bygg- og anleggsarbeidere fortsetter med fullt trykk.

– Rekruttering er et satsningsområde for oss i Agder, hvor arbeidet med lærlinger er et av de viktigste. Flere av våre medlemsbedrifter har satt lærlingarbeidet høyt på agendaen, og i år hadde vi flere gode kandidater å velge i. Med PK Entreprenør har vi fått en verdig vinner som har svært god struktur på arbeidet, som har oppnådd særdeles gode resultatater sitt og høy kvalitet i arbeidet, sier Waage til Byggeindustrien.

Dette er kriteriene for at entreprenørbedriftene skulle komme i betraktning som Årets lærebedrift i Agder:
- Bedriftens organisering av lærlingearbeidet
- Bedriftens daglige oppfølging av lærlingearbeidet
- Bedriftens deltakelse og engasjement rundt opplæringskontorets arbeid
- Mangfold i type kontrakter (lærekontrakt, opplæringskontrakt, voksenlærling, Fagbrev på jobb.)
- Gjenspeiling av samfunnet som helhet med tanke på kjønn, etnisitet ol.
- Prosentvis antall løpende kontrakter i forhold til fagarbeidere og totalt antall ansatte.
- Prosentvis antall nye kontrakter i forhold til fagarbeidere og totalt antall ansatte.

Kort om de nominerte fra juryen
PK Entreprenør AS
PK Entreprenør var også i fjor nominert til årets lærebedrift i EBA Agder, og arbeidet som lærlingansvarlig Wenche-Elin Kråkenes har gjort i bedriften har blitt lagt merke til. Dette arbeidet har styrket seg i løpet av 2019. Det er satt ned et eget team med fagansvarlige som sammen har funnet gode instruktører for lærlingene. Bedriften har i tillegg blitt godkjent i et nytt fag i løpet av fjoråret og er nå godkjent lærebedrift i fire fag. PK Entreprenør har et tett samarbeid med opplæringskontoret og har deltatt i arbeidet med rekruttering av nye fagarbeidere til bransjen. De har tatt inn et høyere antall lærlinger enn planlagt, og deltatt med instruktører på instruktøropplæring. Bedriften har også vist en stor dose tålmodighet med enkeltungdom, noe som gjør at de har fått frem mestring og utvikling, fremfor at det hadde endt med heving av kontrakt.

Kruse Smith Entreprenør
Kruse Smith har tidligere vunnet prisen to år på rad (2017 og 2018), og nå var det knyttet spenning til å om det ville bli hattrick. Kruse Smith har alltid vært en solid lærebedrift som har tatt inn flere kandidater enn meldt inn, de deltar aktivt i rekrutteringsarbeid og er opptatt av gode instruktører for lærlingene. Kruse Smith har også tatt et solid ansvar når det gjelder integreringselever

BRG Entreprenør
BRG lå litt bak skjema arbeidet med lærlinger våren 2019, men etter at Petter Blomkvist meldte overgang fra EBA til BRG, ble det virkelig fart på lærlingearbeidet i bedriften. BRG har fra høsten 2019 en hat en høy prosentandel lærlinger. De har deltatt med mange instruktører på instruktørkurs og har en høy andel integreringselever.