Optimera og Hunton samarbeider om grønne elementer. Her med Christoffer Aas Clementz og Thomas Løkken.

Optimera og Hunton satser sammen på grønne elementer

Med økende etterspørsel etter miljøvennlige løsninger i byggenæringen, satser Optimera og Hunton sammen. Løsningen «Grønne elementer» er nå på markedet.

Grønne elementer

19 mm Vindtettplater med fals gjør at det kun trengs én spikerrad i skjøten. Den økte tykkelsen har i tillegg isolerende effekt.

Smalere bindingsverk på 36 millimeter utgjør en mindre kuldebro enn 48 millimeter, samtidig som det blir mer plass til isolasjon.

Trefiberisolasjon benyttes i veggen. Den er allergivennlig, har høy varmelagringskapasitet, gode fukthåndterende- og lyddempende egenskaper.

Trefiberplaten Hunton Vindtett Plus benyttes som vindsperre i stedet for plastduker.

Dampsperren Hunton Intello Plus opptrer både tett og åpen avhengig av fuktigheten inne i rommet.

Kilde: Hunton og Optimera

Optimera er av Norges største forhandlere av trelast, og Hunton Fiber er en av Nordens ledende produsenter av trefiberbaserte produkter til bygg- og anleggsbransjen. Sammen vil de to aktørene legge til rette for å bygge så grønt som mulig.

I Optimeras ferdigelementer har isolasjonen hittil bestått av mineralull. Med Grønne elementer kan elementene nå også fås med Hunton Nativo Trefiberisolasjon . Slike isolasjonsmatter, som monteres ferdig i veggelementene, er basert på treflis fra norsk skog, melder selskapene i en felles pressemelding.

Det nye produktet leder til redusert karbonfotavtrykk sammenlignet med andre isolasjonsmaterialer, da produksjonen av trefiberisolasjon krever mindre energi enn produksjon av tradisjonell isolasjon. Trefiberisolasjonen er produsert av treflis fra norske skoger, og lagrer mer CO 2 enn det som slippes ut ved produksjon.

Med produksjon i fabrikk reduseres også problemet med svinn og avfall på byggeplassen. Optimera Byggsystemers nye fabrikk på Hamar har i tillegg svært kort avstand til Huntons fabrikk på Gjøvik.

Offentlige byggherrer har kommet lengst i å stille grønne krav, men også privatkunder etterspør i økende grad miljøvennlige løsninger.

– Vi ser en positiv trend i begge leirer. Nå stilles det miljøspørsmål også ved konstruksjonene, og ikke bare ved det estetiske. Det bygges stadig mer bærekraftig både ved næringsbygg og private boliger, sier teknisk sjef i Hunton, Thomas Løkken.

Teknisk sjef i Optimera Byggsystemer, Christoffer Aas Clementz, mener at Optimera og Hunton har et forsprang i bransjen.

– Vi stiller høye krav til produktene vi setter på markedet. Vår oppfatning er at vi har et ansvar for å levere bedre enn det vi trenger å gjøre.

Optimera og Hunton har flere gode samarbeid bak seg.

– Optimera er framme i skoa! I en tradisjonelt konservativ bransje går de foran med nytenking, innovasjon og stort fokus på miljø. Med bærekraft, kortreist og norskprodusert som retningsgivende, har våre to virksomheter full match, sier Løkken.

Elementproduksjon har lang historikk hos Optimera, og med Grønne elementer utvikler de et veletablert konsept. Aas Clementz er glad for samarbeidet med bransjekollega Hunton.

– Vi kunne ikke ha klart dette alene, og vi er trygge på å samarbeide med Hunton etter gode erfaringer fra tidligere FoU-prosjekter. Sammen er vi enige om å legge lista høyt, sier han.

Løkken ser samarbeidet om Grønne elementer som et naturlig steg i riktig retning.

– Dette er en spennende mulighet til å bidra til en mer bærekraftig byggenæring. I Hunton er vi svært åpne for videre samarbeid med Optimera, ikke minst innen FoU, avslutter Løkken.

Grønne elementer har teknisk godkjenning av Sintef Byggforsk, og løsningen vil offisielt lanseres under messen Bygg Reis Deg i oktober 2019. Ved messens åpning vil det første prosjektet med Grønne elementer stå ferdig.