Refuge du Goûter har fått løsinger som skal takle ekstreme forhold på 3.835 meters høyde (foto: Schneider Electric).

Øko-bygg på 3.835 meters høyde

Verdens mest moderne økohytte, Refuge du Goûter, har en bærekraftig arkitektur og energiløsninger som gir et innblikk i fremtiden. Nå åpner hytta dørene for turistene.

Refuge du Goûter ligger på 3.835 meters høyde på den mest brukte ruten opp til Mont Blanc. I sesongen fra juni til september bestiger rundt 2000 fjellklatrere Vest-Europas høyeste fjell. Mange av dem stopper på Refuge du Goûter for å få hvile, kost og losji. Ifølge hjemmesiden åpnet bookingen for 2015-sesongen onsdag 29. april og 1. juni åpner hytta dørene for de første turistene.

Refuge du Goûter har en spektakulær plassering og utforming. Den eggformede hytten har fire etasjer, er 16 meter høy, har plass til 120 personer og stikker utenfor en klippe med et 1500 meters fall. Den topp moderne bygningen står i sterk kontrast til den opprinnelige hytta fra 1854. Etter fem år med planlegging og tre år med bygging, ble det høyteknologiske vidunderet endelig åpnet for publikum sommeren 2014.

Tilpasset et ekstremt miljø

Bak  energiløsningene står Schneider Electric. Selskapet har spesialtilpasset løsninger som takler ekstremvær med vind og utfordrende omgivelser.

- De tøffe værforholdene på Mont Blanc, med sterke vinder på opp til 300 km/t og lave temperaturer året rundt, i tillegg til den isolerte beliggenheten, har bydd på både tekniske og menneskelige utfordringer. At vi har klart å utvikle fremtidens økohytte i slike omgivelser viser hvilke fantastiske muligheter som finnes for å utvikle bærekraftig arkitektur og teknologiske løsninger i ekstreme miljøer, sier Rune Hansesætre, Country President i Schneider Electric Norge i en pressemelding.

En stor inspirasjon

Øyvind Aanes er en av Norges mest erfarne tindebestigere og har i årevis ledet guidede toppturer til Alpene. Han kjenner miljøet rundt Refuge du Goûter svært godt og har selv kjent ekstremværet på kroppen. Han er svært imponert over hva den franske alpeklubben sammen med Schneider Electric har fått til.

− Hvorvidt den nye Refuge du Goûter er vakker, er en smakssak. Det som er imponerende er at gode tanker om bærekraftige løsninger ikke bare er en festtale, men faktisk er realisert. Det å bygge en hytte i et så ekstremt miljø, med minusgrader nesten hele året og uten tilgang til rennende vann, er en enorm bragd. Når både byggefase, materialvalg og drift minimaliserer karbonavtrykket, ser vi at det er mulig å ivareta miljøhensyn selv i de mest utfordrende omgivelser, sier Aanes.

En ny generasjon bygninger

Den bærekraftige hytta har kostet nærmere 50 millioner kroner og vekker oppsikt med sine toppmoderne, miljøvennlige løsninger som skaper optimal energieffektivitet uten at det går på akkord med de besøkendes komfort og sikkerhet.

− Refuge du Goûter er et pilotprosjekt for en ny generasjon bygninger med minimal miljøbelastning og karbonutslipp. Innovasjonen er basert på integrerte løsninger som utover energiytelsen har som mål å redusere bygningens miljøpåvirkning i alle faser av prosjektet, fra design og konstruksjon til gjenvinningsmaterialer, og som setter de besøkendes sikkerhet i høysetet, forteller den norske Schneider Electric-sjefen.

Et lavkarbon-prosjekt

Hytta er laget av trekonstruksjon fra lokal skog. De toppmoderne og intelligente energiløsningene styres fra et maskinrom som er hyttas hjerte. Det brukes fornybar energi både fra sol og biomasse, og vann hentes gjennom snø som samles og varmes opp fra solcellepanel.

-Et avansert system distribuerer, overvåker og styrer energiforbruk og sensorteknologi sjekker og justerer energinivået automatisk. Det tekniske anlegget fjernovervåkes. I tillegg benyttes innovative løsninger for kontroll og behandling av avfall for å minimere miljøpåvirkning, forklarer Hansesætre.

Fakta om Refuge du Goûter:


Et pilotprosjekt for en ny generasjon bygninger med minimal miljøbelastning og karbonutslipp

Åpnet i juni 2014, og erstatter den gamle fjellklatrerhytten fra 1854

Prosjektet ble initiert og ledet av den franske alpinklubben (FFCAM) i 2010

Utviklingen av Refuge de Goûter kom på rundt 55 millioner NOK

Schneider Electric står bak de innovative energiløsningene i bygningen

Brukes som overnattingssted for fjellklatrere på vei opp til Mont Blanc

Koster 72 Euro natten. Forhåndsbooking er obligatorisk og må gjøres senest 72 timer i forveien

Booking for sesongen juni-september 2015 åpnet 29. april