Kværnerbakken borettslag i Kværnerbyen i Oslo. Foto: Jiri Havran / OBOS

OBOS-prisene opp nesten ti prosent i januar

Prisene på OBOS-boliger i Oslo steg med 9,6 prosent i januar.

– Vi tror året vil ende med en prisoppgang på rundt fem prosent i Oslo i 2020, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding fra boligbyggelaget mandag.

Etter en prisnedgang på 5,6 prosent i desember 2019, har prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo-området gjort et kraftig hopp, skriver OBOS. Prisene er dermed 5,9 prosent høyere enn i januar i fjor.

I januar var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for OBOS-boliger i hovedstadsområdet 65.259 kroner.

På landsbasis gikk prisene opp med 8,2 prosent fra desember til januar. Kvadratmeterprisen var på 56.659 kroner i januar. Dette er 4,6 prosent høyere enn i januar i 2019, heter det i pressemeldingen.

– Korreksjon

Selv om januar tradisjonelt er en sterk måned, må man helt tilbake til starten av 2011 for å finne en prisvekst i nærheten av veksten i årets første måned, skriver OBOS videre.

I januar 2011 gikk prisene opp med 6,8 prosent i Oslo-området. I snitt har OBOS-prisene økt med 3,0 prosent i januar i perioden 2004 til 2019.

Sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS mener den uvanlig sterke veksten i januar i år, er en korreksjon etter det kraftige prisfallet på slutten av fjoråret.

– Nedgangen i desember har sammenheng med at det var en del boliger som hadde ligget lenge til salgs som ble solgt. Samtidig var det relativt få salg i desember, noe som påvirker statistikkgrunnlaget. Vi tror at prisene nå er tilbake på et mer riktig nivå, sier Monsvold.

Hun understreker at boligmarkedet er preget av høy aktivitet, selv om det ble omsatt noen færre OBOS-boliger i januar i år enn i fjor.

Forventer høy prisvekst

Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det i fjor gitt 2.659 igangsettingstillatelser i Oslo, en nedgang på 18 prosent sammenlignet med 2018. Med unntak av 2014 og 2015, må man tilbake til 2010 for å finne lavere tall.

Samtidig har folketallet økt med omtrent 10.500 de siste fire kvartalene. Det er også ventet markant færre nye ferdigstilte boliger de neste månedene, samtidig som bruktboliglageret var lavere i desember i fjor enn hva det har vært de to forrige årene, skriver OBOS.

– Dette taler for at prisveksten i Oslo blir høyere enn i landet ellers. Vi blir derfor ikke overrasket om prisveksten i Oslo blir på over fem prosent, sier Monsvold.