Vil kunstig intelligens effektivisere byggenæringen? Ja, sier Spacemaker-gründer Håvard Haukeland og Andreas Thorsheim (bildet) til programlederne Frode Aga og Christian Aarhus i podkasten Byggeplassen. Foto: Arve Brekkhus

Ny Byggeplassen-podkast: – Kunstig intelligens vil spre seg i byggenæringen

– Det er ingen grunn til at det dataverktøyet vi bruker, ikke skal kunne prosjektere elektrikeroppgaver hjemme eller beregne hvor mye maling som trengs på et hus.

Det sier Otovo-gründer og tidligere Schibsted-topp Andreas Thorsheim i den fjerde episoden av podkasten Byggeplassen.

Sammen med Spacemaker-gründer Håvard Haukeland, er Thorsheim gjester i podden der de snakker om hvordan dataverktøy og kunstig intelligens kan effektivisere byggenæringen.

Programmene de har utviklet har til felles at de samler sammen tilgjengelig datainformasjon og samordner og analyserer dette raskt i et dataprogram.

Nyttig verktøy i fortetting

For Otovos del betyr det effektiv datainnsamling av offentlige bygnings- og kartdata som gjør det mulig å gi  potensielle solcelle-kunder prisanslag i løpet av sekunder på et anlegg som er egnet for deres hustak.

For Spacemaker handler det om å samle store mengder data om et tomteområde, og gi eiendomsutviklere en optimal utnyttelse av tomten de skal utvikle.

– En av utfordringene når man skal fortette i store byer som Oslo og Bergen, er å klare å få til nok dagslys i boligene, få tilstrekkelig skjerming fra trafikkstøy og samtidig oppnå gode byrom der folk liker å oppholde seg. Kompleksiteten som oppstår når du sauser alt sammen er ganske høy, og når man som arkitekt skal prøve og feile seg frem til de beste løsningene, så har vi en ganske mye lavere sjanse til å finne gode løsninger enn hva man har når man får hjelp av en datamaskin og kunstig intelligens, sier Håvard Haukeland i Spacemaker.

– Bare begynnelsen

Andreas Thorsheim tror bruk av kunstig intelligens vil være et løft for byggenæringen – ikke bare for effektiviteten – men også for kvaliteten i prosjektene

– Det er ingen ting i vei for at det systemet vi har skulle kunne beregne hvor mye maling som trengs på et hus eller kunne prosjektere elektrikeroppgaver i hjemmet, sier Thorsheim.

Her finner du podkasten

Hør mer om hvordan kunstig intelligens kan påvirke byggenæringen i årene som kommer i podkasten Byggeplassen.

Mobilvennlig tilgang til podkasten finner du her.

Du kan også lytte til podkasten fra din PC her.