Forfatter og redaktør av boken Det mørke arbeidslivet, Torgny Hasås. Foto: Privat

Ny bok belyser mørke sider i byggenæringen

Boka «Det mørke arbeidslivet» belyser temaer som systematikk i trygdesvindel, fiktiv fakturering, konkursrytteri, falske identiteter og gjelds- og menneskeslaveri.

Boka er ikke en ny kriminalroman, men en dokumentarisk fremstilling av faktiske forhold fra norsk arbeidsliv. Og byggebransjen er blant bransjene som trekkes frem.

Sammen med en rekke medforfattere synliggjør journalist Torgny Hasås i boka «Det mørke arbeidslivet» hvordan tvangsarbeid sprer seg i Norge. Hvordan systemet utnytter arbeidstakere, skaper tapere og lar kriminelle i mange bransjer slippe unna. Og problemet er langt mer utbredt enn mange innser.

− Gjennom konkrete eksempler fra en rekke bransjer viser vi i boka hvordan det mørke arbeidslivet får stadig bedre vekstvilkår i Norge. Selv om dette er mer vanlig i enkelte bransjer enn andre, ser vi at dette når flere og flere bransjer. Også byggebransjen har sine mørke sider, og bransjen burde gjøre mer for å bedre situasjonen, sier forfatter og redaktør av boken, Torgny Hasås i en pressemelding.

Boken passer for alle som tenker å hyre en håndverker eller vaskehjelp hjemme, men i høyeste grad også for profesjonelle som ikke vil medvirke til et stadig mørkere arbeidsliv.

Et spørsmål om liv og død
Boken tegner et klart og mørkt bilde av hvordan både norske og utenlandske arbeidsgivere utnytter mennesker i en vanskelig situasjon til egen vinning. Hasås etterlyser vilje til å løse problemene.

− Det er dramatisk at det ikke synes å være en politisk vilje til å iverksette tiltakene som kan løse disse problemene. Regjeringa virker svært fornøyd med de har gjort, og ikke interessert i ytterlige tiltak. For de mange enkeltpersonene som får sine liv ødelagt som vi møter i boka er dette imidlertid langt mer alvorlig enn at det kan reduseres til politikk. For dem kan dette handle om liv og død, sier Hasås.

Aksept i store deler av befolkningen
I forbindelse med lanseringen av boken har analysebyrået YouGov gjort en landsrepresentativ undersøkelse i den norske befolkningen, som viser hvordan forholdene har grobunn i nordmenns holdninger til tematikken. Undersøkelsen viser at hver fjerde nordmann mener det er greit at utenlandske arbeidere ikke får samme vilkår som norske. I tillegg mener en av tre at det er greit å kjøpe svarte tjenester som privatperson. Tusen mennesker har svart på undersøkelsen. De mener at det er myndighetenes oppgave å løse problemene.

− Det er skremmende at så mange aksepterer svart arbeid og underbetaling av utlendinger, Ved å vise omfanget, og ikke minst konsekvensene, håper vi at flere blir bevisst hvor alvorlig dette faktisk er, avslutter Hasås.