NRK: - Polsk anleggsarbeider fikk betalt i sigaretter

I fjor avdekket politiet 254 nettverk som driver med arbeidslivskriminalitet i Norge. En polsk arbeider skal ha fått 1.200 kroner og rundt tusen sigaretter for tre ukers arbeid.

Det skriver NRK Rogaland i en artikkel på sine nettsider.

254 norske og utenlandske arbeidskriminalitetsnettverk ble i fjor avdekket av de fem A-krim-sentrene i Norge. 94 aktører ble satt ut av spill som følge av aksjonene, og 165 personer ble utvist fra landet.

A-krim-gruppene er et tverrfaglig samarbeid mellom Arbeidstilsynet, Nav, Skatteetaten og politiet, og har sentre i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand.

Under en av de totalt 40 aksjonene som ble gjort i Stavanger i fjor møtte politiet en polsk anleggsarbeider som hadde en notatblokk i hendene. I den hadde han en nøyaktig oversikt over alle dager og timer han hadde jobbet, og hva han hadde fått betalt.

For tre ukers arbeid hadde arbeideren, ifølge NRK, fått omtrent 1.200 kroner, hvilket utgjør 80 kroner dagen hvis mannen hadde fri i helgene. I tillegg hadde han notert ned 1.000 sigaretter som betaling.

Men det er ikke alle som betaling i det hele tatt, heter det i artikkelen på nrk.no.

– Betalingen skal komme, lover ofte arbeidsgiveren. Til slutt har ikke arbeiderne råd til noen steder å bo, og de må da bo i telt i skogen, sier Gro Ellingsen, talsperson for A-krim Rogaland.

Det er særlig innen bygg og anlegg i det private markedet at slike arbeidere blir utnyttet, heter det i artikkelen. I løpet av 2016 skal kriminelle arbeidsgivere i Rogaland ha unndratt rundt 50 millioner kroner i skatt.

– Vår erfaring og våre funn tyder på at problemet er omfattende, og det er i alle fall ikke noe som tyder på nedgang, sier Ellingsen til NRK.