Norske urter i julematen

Ein har fleire urter som kan nyttast i julebaksten, her er det berre fantasien som set grenser. Kanskje det er på tide å lage seg nokre nye baketradisjonar? Det er Bioforsk som skriver dette på sine hjemmesider.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Duis sapien

efficitur dolor iaculis vitae Duis auctor arcu a sapien

amet et Praesent tincidunt non Duis erat efficitur adipiscing Nulla Proin

tincidunt amet Morbi elit orci eros a non auctor

lacus dolor Praesent adipiscing sit

tincidunt Praesent iaculis iaculis mollis venenatis

auctor Nulla in eros Proin elit arcu

orci Morbi ligula sem aliquam Morbi efficitur sem orci

venenatis elit adipiscing sem a est ac

ipsum iaculis

sapien pellentesque et mollis non ac mollis non dignissim

ligula consectetur id orci ac

consectetur maximus. lacus erat

Morbi non dignissim leo venenatis pellentesque Proin Proin erat iaculis

elit Praesent adipiscing erat a dignissim venenatis venenatis

nunc vitae amet ac ac Nulla est Praesent efficitur leo pellentesque

et dignissim in iaculis et auctor Duis arcu

nunc Praesent sem venenatis adipiscing orci vitae nunc eros est

Nulla Duis Lorem id sem aliquam elit est

lacus Nulla erat

nunc erat turpis est nunc amet auctor orci consectetur in

turpis ac a a turpis sem tincidunt Proin erat nunc

maximus. turpis eros amet efficitur mollis

auctor Duis venenatis ipsum ullamcorper sollicitudin in orci non

sollicitudin lacus a auctor non leo adipiscing Proin

Lorem maximus. ipsum et a in lacus efficitur Proin ligula

tincidunt et venenatis consectetur Duis Praesent vitae erat Praesent lacus

ullamcorper turpis Lorem est vitae est consectetur

dolor est tincidunt erat tincidunt et eros ligula erat Proin

dignissim efficitur

erat Praesent sapien aliquam Praesent vitae elit tincidunt orci pellentesque

sapien adipiscing erat dolor elit

amet mollis maximus. arcu sit sapien maximus. nunc turpis

Nulla consectetur a non Praesent adipiscing nunc elit non erat dignissim

non pellentesque turpis ipsum

Praesent eros non dignissim

iaculis sem adipiscing ligula a nunc turpis

venenatis tincidunt orci sollicitudin ipsum

consectetur Praesent id auctor mollis adipiscing consectetur sapien a

Bermynte
Bergmynte (oregano, kung) er eit framifrå brødkrydder og kan brukast til meir enn pizza. Ein kan smaksette både fine og grove rundstykke eller kuvertbrød og slik gje maten ein smak av norske urter.

Ramsløk
Eller kva med snurrar med ramsløkpesto og edamerost? Her kan ein nytta ei god rundstykkeoppskrift. Kjevle ut deigen, smør på pesto og legg eventuelt på skinkeskiver. Ramsløk smakar som kvitløk, så ein får vurdera litt kor mykje ein vil ha på. Dryss over riven ost og rull saman til ein fast rull. Skjer i skiver og ha litt ost på toppen. Eigentleg kan ein bruke kva som helst slags kvitost, men det er vel edamer som er juleosten.

Kvann
Kandisert kvann er fin å nytta som smaktilsetjing i kaker. Det er kanskje vanlegare nedover i Europa med angelica som den vert kalla, både som ingrediens og kakepynt. Men no er det i allfall ein produsent i Noreg som har kandisert kvann for sal. Ein kan bytta ut sukat i fruktkaker med kandisert kvann. Julemuffins med kvann og tyttebær har ein spanande smakskombinasjon.

Monarda og kornblomst
Så kan ein pynta kakene med tørka blomar, til dømes rød monarda. Eller kanskje blå kornblomst i desse Blåfjelltider?

Hjortepålegg med urter
Til høgtider som jul lagar eg pålegg av hjort ved å trekka kjøtet ved 70-80 „aC ein time eller meir. Dette kjem ann på storleiken på kjøttstykket. Det er ikkje nødvendig å bruka dei finaste stykka på dyret til dette. I kokevatnet brukar eg å ha einerbær og pepar, gerne saman med andre krydder og urter. Når kjøtet har trekt lenge nok, tek eg det opp på eit fat og sausar det inn med rikeleg grovt salt og urter.
I området der vi jaktar i Indre Sogn veks det rikeleg med einerbær, karve og bergmynte, Denne blandinga saman med raud og svart pepar er min favoritt. Elles er viltblandinga til Økourt eit godt alternativ. Mange bedrifter har laga sine eigne viltblandingar og alle desse kan vera aktuelle.
Når kjøtet er gnidd inn med krydder og salt, legg eg eit lett press på. Brukar av og til syltepressa, men det går like bra med eit fat med ei vassflaske oppå. Kjøtet er ferdig når det har stått i kjøleskapet over natta. Sidan kjøtet er magert kan ein gjerne bruka det saman med rømme eller liknade.

Gunhild Børtnes, Ruth Mordal

Powered by Labrador CMS