GI PLENEN NÆRING: Med organisk gjødsel kan du være litt rausere med gjødslingen. Det er ingen fare for å skade plenen. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)

Nå kan du gjødsle plenen når du vil

Tidligere var vi avhengig av regn når vi skulle gjødsle plenen. Nå kan jobben gjøres på en solskinnsdag.

Det vil si, dersom du velger organisk.

– Tradisjonell kunstgjødsel er avhengig av vann for å løse seg opp. Det trenger ikke organisk gjødsel, som er fremstilt av plantematerialer, sier gartner Marianne Utengen i Det norske hageselskap.

Hun mener det er flere fordeler med å velge naturlig gjødsel enn at jobben kan gjøres på en godværsdag.

– Organisk gjødsel gir bedre jordstruktur og bidrar til økt mikroliv i jorden. Du gjødsler ikke bare plantene, men fremmer også mikroorgansimene i jorden. Også meitemarken liker organisk gjødsel, sier Utengen.

I følge planteeksperten virker den organiske gjødselen sakte, men godt.

– Den organiske gjødselen brytes saktere ned enn kunstgjødsel, og har lengre virkningstid. Det er mindre fare for avrenning av gjødsel ut i vann og vassdrag, sier Utengen.

Dessuten er det nærmest ingen fare for overgjødsling.

– Organisk gjødsel er ikke like konsentrert. For mye kunstgjødsel kan drepe en plante, men det skal godt gjøres med organisk gjødsel, sier Utengen.

Gartneren anbefaler likevel å veksle litt mellom organisk gjødsel og kunstgjødsel på plenen.

– Da får gresset og plantene et vidt spekter at næringsstoffer som de kan dra nytte av, sier Utengen.

Lukter nybakt

To nye typer organisk gjødsel for økologisk dykning er nå godkjent av Mattilsynet. Én til busker og trevekster, og én til plen.

– Denne gjødselen er helt ren og naturlig. Gjødselen for plenen er basert på melasse fra sukkerproduksjon, mens den for busker og trær er fremstilt av benmel. Ved gjødsling av plenen vil det faktisk lukte godt, som nybakte boller, sier salgssjef Peter Hjuler i Bayer Garden.

Han mener økologisk hagehold er fremtiden

– Folk er mer bevisste. De ønsker en hage der man enkelt kan spise seg gjennom sesongen. Også gjødselen skal være så naturlig som mulig, sier Hjuler.

Han forteller at det holder å gjødsle to ganger i året med den naturlige gjødselen.

– Fordi man kan strø på litt mer uten å skade gresset, holder det å gjødsle tidlig på våren og midtsommers. Og velg gjerne en fin sommerdag for jobben, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Den organiske gjødselen ligger litt høyere i pris enn kunstgjødsel. Den støs enkelt utover plenen med hånden.

Flere artikler om plen kan du lese her:

Slik får du en flott plen

Mose over stokk og stein