Kontrollingeniørene John T. Hodne (fra venstre) og Jonny Nedrejord, byggeleder Steffen Køhler og prosjektleder Jan Helge Egeland ønsker velkommen til rehabiliterte tunneler på E39 i Flekkefjord. Foto: Jo Vegard Aardal, Statens vegvesen

Nå åpner landets sikreste tunneler

Denne helgen åpner tunnelene på E39 i Flekkefjord etter å ha blitt oppgradert etter EUs sikkerhetsbestemmelser siden 1. mai.

Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding onsdag.

Når trafikantene kjører gjennom Austad-, Loga- og Drangeid-tunnelene etter gjenåpningen søndag, kan de se at tunnelene nå er lysere, og at det det er kommet en betongfender på hver side av kjørebanen. De kan se at det er kommet opp nye nødstasjoner med telefoner og brann-slukningsapparater. Løfter de blikket, ser de nye vifter som raskt skifter lufta i tunnelene, skriver Vegvesenet i pressemeldingen.

I oppgraderingen er det også kommet opp nye og mer synlige trafikkskilt, samt sperrebommer i tunnelåpningene. Tunnelene har også fått nye tekniske bygg der alle kabler samles.

Det er montert eksos-sensorer i tunneltaket, og strekningen overvåkes fra Vegtrafikksentralen med flere kameraer fordelt på de tre tunnelene. Den lengste tunnelen, Austadtunnelen, har også fått brannventilasjonsanlegg, heter det i meldingen fra Statens vegvesen.

Det skal, ifølge meldingen, være lagt rundt 75.000 meter med nye kabler under veibanen og i kabelgatene på siden av veibanen.