Monstervepsen har en del gift, spesielt de største har enda mer. Dette betyr ikke at den er livsfarlig.

Monstervepsen er tilbake

Den varme og tørre sommeren kan ha bidratt til at monstervepsen er tilbake rundt Oslofjorden - og det kan bli enda flere.

Magne Flåten i Artsdatabanken tror den vil spre seg til andre områder i landet og Lars Ove Hansen ved Naturhistorisk museum i Oslo er en annen vepsespesialist som kan bekrefte at geithamsen for alvor er kommet til Norge.

Monsterveps med fredelig sjel De fleste blir redde for monstervepsen, både fordi den er så stor og den kraftige lyden du hører når den passerer deg i lufta - gjerne om kvelden eller natta. Den gode nyheten er at, til forskjell fra vanlig veps, er ikke geithamsen aggressiv, men en fredelig art. Magne Flåten mener den selv er uredd fordi den vet at den er stor og skremmende for de fleste. Unngår du å komme tett innpå bolet til geithamsen, er det mindre sannsynlig at du blir stukket enn av de fleste andre vepser og bier. Begynner du å pirke og styre inni bolet, så har du gjort det, da blir den som mange andre irritert og aggressiv.

Les også: Slik blir du kvitt veps!

Vendt tilbake etter 100 år

Geithamsen ble for første gang registrert i Norge i 2007 i Østfold, Akerhus og Hedmark. Da hadde ingen sett den i landet siden 1911. Nå er den altså kommet til Vestfold. Hvorfor det blir flere av den er usikkert, men varmere klima er en sannsynlig forklaring. Norge ligger i grenseland for hvor geithamsen kan overleve, likevel skal det ikke så mye til før den klarer seg her også.

En vepsedronning bestemmer selv kjønnet på eggene hun legger. I begynnelsen legger hun derfor kun egg som blir hunn-arbeidere. Først når det finner mange nok arbeidere, legger hun egg som kan bli hanner eller nye dronninger. Er sommeren varm nok og lang noktil at også disse vokser opp, får vi flere nye vepsekolonier neste år.

Bare en enkelt varm uke ekstra om sommeren kan utgjøre forskjellen på om en art som geithamsen overlever eller ikke, forteller Flåten.

Myter om monstervepsen

Geithamsen hører til vepseslekten Vespa. Dette er store stikkveps som du først og fremst finner i Sørøst-Asia.

Flere steder lenger sør i Europa er geithamsen blitt en truet art.

I Mellom-Europa har det nemlig versert mange myter om monstervepsen. En av de sier at tre stikk kan drepe et menneske og syv stikk kan drepe en hest.

Menneskers ødeleggelse av bolene har ført til at geithamsen nå er fredet i Tyskland.

Rovdyr

Geithamsen er kanskje ikke så farlig for mennesker, men for andre insekter er den et lite monster. Monstervepsen er nemlig et rovdyr! Den fanger både mindre veps og bier, og den kan også gå løs på humler. Geithamsen klipper systematisk vinger, bein og hode av offeret. Til slutt sitter den igjen med en pakke kjøtt, som den bringer tilbake til ungene i bolet som proteinmat. Selv har den voksne geithamsen mer karbohydratrik kost fra planter.

Mye gift

Monstervepsen har en del gift, spesielt de største har enda mer. Dette betyr ikke at den er livsfarlig. Fordi den er så stor, nøyer geithamsen seg stort sett med å pumpe ut en liten del av giften sin selv om den stikker - bare 10 til 50% av den faktiske giften den har å gi.

Tysk forskning har vist at du stort sett ikke behøver å være mer redd for stikket fra monstervepsen enn andre veps. Ifølge en tysk studie fra noen tiår tilbake er vepsestikk generelt en god del mindre giftige enn stikk fra f.eks honningbier, som er spesialisert til å gå løs på mennesker, bjørn og andre pattedyr som vil rappe honningen deres.

Hvordan bli kvitt veps - tre gode råd

Ikke slå etter den

Sitt helt rolig (det er lov å prøve)

Hold vepsen unna med vespespray