Henning Austad leder og eier Modum Glassindustri. Foto: Modum Glassindustri
Henning Austad leder og eier Modum Glassindustri. Foto: Modum Glassindustri

Modum Glassindustri fikk 670 prosent dyrere strøm

Modum Glassindustri hadde 59.788 kroner i strømkostnader i desember 2020. Samme måned i fjor lød strømregningen på 460.580 kroner.

– Vi ber ikke for vår syke mor, men etterlyser en likebehandling av bedrifter og næringer som er rammet av de høye energiprisene, sier daglig leder Henning Austad i Modum Glassindustri i en pressemelding fra Glass og Fasadeforeningen denne uken.

Modum Glassindustri holder til i Modum Kommune i Viken fylke, og har 31 medarbeidere. Produktene består i stor grad av herdet og laminert glass. Herding og laminering av glass er energikrevende prosesser, heter det i pressemeldingen.

Industribedriften produserte omtrent samme volum glass og hadde tilnærmet samme energiforbruk i desember 2020 og desember 2021, omtrent 240.000 kilowattimer.

– Vi hadde riktignok fastprisavtale i 2020, men selv uten den, ville vi hatt tre-fire ganger høyere energikostnad i desember 2021 sammenlignet med 2020, sier Austad.

Både Glassfabrikken AS i Larvik og CG Glass i Vennesla melder om lignende utvikling i energikostnadene.

– Vi etterlyser ikke store tunge og faste statlige støtteordninger. Likevel ser vi at utvalgte bransjer vurderes som «verdifulle nok» til å komme inn under mulige støtteordninger. Enkelte næringer er allerede i mål med bekreftede tilsagn om støtte fra myndighetene. Vi må kunne forvente at alle små og mellomstore industribedrifter, over hele landet, blir sett på med samme øyne. I det minste må vi kunne få på plass løsninger som utjevner nasjonale forskjeller, mener Austad.

Selskapene i norsk glassbransje er samlet i bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen Glass og Fasadeforeningen.

– Bedriftene har vist omstillingsevne og -vilje, og har som mål å ta tilbake noe av det tapte og samtidig skape nytt. En periode nå trengs det økonomisk støtte til strømregningen. Enkelte næringer har allerede blitt sett og hørt, og fått tilsagn om hjelp. Vi forlanger, mer enn vi forventer, at det likestilles. I vår verden er å det opprettholde en arbeidsplass et felles bidrag til verdiskapning, uavhengig av arbeidsantrekk, arbeidsredskap, arbeidsplass eller arbeidssted, sier direktør i Glass og Fasadeforeningen, Bjørn Glenn Hansen, i pressemeldingen.