Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen

Mener steinlegging i Trondheim gjøres med ulovlig innleie

Fellesforbundet mener Trondheim kommune bryter arbeidsmiljøloven når steinleggingen på Torvet klassifiseres som midlertidig arbeid. MEF og entreprenør Søbstad AS ikke enige.

Det skriver NRK i en artikkel på sine nettsider.

Store deler av steinleggingsjobben på Torvet i Trondheim gjennomføres ved hjelp av innleid arbeidskraft. Den nye arbeidsmiljøloven slår fast at innleie kun brukes ved kortvarig arbeid.

– Arbeidsmiljøloven sier at en ikke har lov til å drive innleie uten tariffavtale. Kort og godt. Det har vært noen overgangsregler som gikk ut 1. juli. Men etter 1. juli er dette ulovlig innleie, sier Torbjørn Graneggen i Fellesforbundet.

Morten Storseth i Arbeidstilsynet Midt-Norge og LO-advokat Atle Sønsteli Johansen støtter forbundets syn, skriver NRK.

– Jeg vil sterkt tilbakevise at det er misbrukt noen regler, sier administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) på vegne av entreprenør Søbstad.

Ifølge Brodtkorb er det jobbet 95.000 timer på Torvet, og 20 prosent av arbeidet er utført av folk med spesialkompetanse på steinlegging. Entreprenøren kan heller ikke regne med å få en tilsvarende stort steinleggingskontrakt i nær fremtid.

– Så det er å definere som midlertidig karakter, mener hun.

Byggherre Trondheim kommune vet ikke om innleien er et lovbrudd, og har, ifølge NRK, satt sine jurister på saken.