Oslo Børs.Foto: Trond Joelson

Markant børsfall i Oslo

Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet med et solid fall på 1,76 prosent til 599,51 poeng det første kvarteret med handel mandag formiddag.

Ved de toneangivende børsene i Europa var det også tydelig nedgang. I Sverige falt Stockholmsbörsen med hele 3,06 prosent.

FTSE 100-indeksen i London var ned 1,54 prosent, mens CAC 40 i Paris falt 1,97 prosent umiddelbart etter åpning. DAX 30-indeksen i Frankfurt falt 3,20 prosent.

Fallet på de europeiske børsene kommer etter det voldsomme aksjefallet i Asia. På Shanghai-børsen ble handelen stanset ut mandagen etter et kursfall på hele 7 prosent.

Mye av årsaken til børsfallene på årets første handelsdag ligger trolig i det spente forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran. Samtidig har oljeprisen steget noe, hvilket begrenser fallet på den oljetunge norske hovedindeksen.

I Oslo var det røde tall nesten over hele linja. Statoil og Telenor var mest omsatt det første drøye kvarteret, men begge måtte tåle et fall på henholdsvis 0,97 og 1,82 prosent. Norsk Hydro-aksjen fulgte etter med et fall på 3,02 prosent, mens fingeravtrykkteknologiselskapet IDEX falt hele 4,27 prosent og hydrogenselskapet NEL 6,88.

Oljeprisen lå mandag formiddag på 37,21 dollar per fat for nordsjøoljen. Amerikansk lettolje gikk for 37,13 dollar.