Mapeis fabrikk i Mediglia utenfor Milano. Foto: Mapei

Mapeis hovedkontor ligger i hardt koronarammede Lombardia - arbeiderne temperaturmåles hver morgen

Italia har blitt eksepsjonelt hardt rammet av koronaviruset. På Mapeis internasjonale hovedkontor og fabrikk utenfor Milano har man innført strenge tiltak, men her i Norge er det kronekursen som rammer bedriften hardest.

Sist søndag kunne VG skrive at den italienske regionen Lombardia hadde flere koronadødsfall enn hele Kina. Mapei, som har sitt internasjonale hovedkontor og fabrikk like utenfor regionhovedstaden Milano, merker unntakstilstanden godt.

Administrerende direktør Trond Hagerud i Mapei. Foto: Mapei

‒ Vi snakker veldig ofte med kollegene våre i Milano, og de er veldig preget av situasjonen. Det er mange som er berørt personlig, med familiemedlemmer som er syke, og det er gjort ekstreme tiltak i Italia som både berører privatlivet og jobblivet. På Mapeis fabrikk har alle på seg masker til enhver tid, og alle møtes av helsepersonell hver morgen for å få kroppstemperaturen målt med skanner. Vi har stor medfølelse med våre italienske kolleger i denne tiden, sier administrerende direktør i Mapei i Norge, Trond Hagerud, til Byggeindustrien.

Omtrent 90 prosent av Mapeis produksjon for det norske markedet skjer ved fabrikken deres i Nord-Odal kommune i Innlandet. Enkelte produkter og store mengder råvarer må likevel importeres fra Italia og resten av Europa, så den historisk lave kronekursen rammer hardt.

‒ Det er en kjempeutfordring for oss. Vi har nå en helt ekstrem og historisk svekkelse av kronekursen, og vi er en byggevareleverandør med store råvareinnkjøp som gjøres i euro. Dette berører lønnsomheten vår i stor grad, og vi må regne med å selge mange produkter med tap så lenge prisene er på dagens nivå, sier Hagerud.

Han understreker dog at transport foreløpig går tilnærmet normalt, og det skal ikke være noen problemer med Mapeis leveranser.

­Han advarer dog om at de kan bli nødt til å justere opp prisene på produktene sine for å hente inn valutatapet.

‒ Nå gjelder det å se hvor lenge denne situasjonen varer, understreker han.

Denne saken er basert på et utdrag fra intervjuspalten «Spørsmålet» i neste papirutgave av Byggeindustrien. Les hele intervjuet med Trond Hagerud der.