– Vi ser at noen virksomheter har begynt å si opp folk. Man frykter fremtiden, og har satt på bremsen for nyansettelser, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath. Foto: Manpower
– Vi ser at noen virksomheter har begynt å si opp folk. Man frykter fremtiden, og har satt på bremsen for nyansettelser, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath.

Manpower: Bemanningsutsiktene faller

Bemanningsutsiktene faller kraftig i det nyeste arbeidsmarkedsbarometeret fra ManpowerGroup. – Mange arbeidsgivere setter seg nå på gjerdet, sier konsernsjef Maalfrid Brath.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Hvert kvartal spør bemannings- og rekrutteringsselskapet ManpowerGroup norske arbeidsgivere om de skal bemanne opp, bemanne ned eller holde bemanningen uendret i kommende kvartal. Nå er arbeidsmarkedsbarometeret for første kvartal i 2023 klart.

Det viser at arbeidsgiverne er langt mindre optimistiske nå enn for tre måneder siden. 39 prosent av arbeidsgiverne svarer at de skal bemanne opp, mens 18 prosent skal bemanne ned. Nettoutsiktene går dermed kraftig tilbake, fra +34 prosent forventet netto bemanningsendring til +23.

Forrige gang arbeidsmarkedsbarometeret falt så mye var i tredje kvartal 2020, den første målingen etter koronanedstengingen. Da falt bemanningsutsiktene fra +16 prosent til -6.

– Vi ser at noen virksomheter har begynt å si opp folk. Man frykter fremtiden, og har satt på bremsen for nyansettelser. Vi merker at arbeidsgivere setter seg på gjerdet i flere bransjer, sier Maalfrid Brath i en pressemelding.

Selskapet skriver at netto bemanningsutsikter beregnes ved å ta andelen som skal bemanne opp, trekke fra andelen som skal bemanne ned, og justere for årstidsvariasjoner. Tallet man da får skal gi en indikasjon på om næringslivet skal bemanne opp eller ned i neste kvartal.

Netto bemanningsutsikter på +23 betyr at det fortsatt er flere arbeidsgivere som forventer å øke bemanningen enn som forventer å redusere den. Braath mener det er to grunner til dette.

– Det er fortsatt mye som går bra i norsk økonomi, selv om vi nok ikke har sett den fulle effekten av inflasjon og høyere renter ennå. Det fører til usikkerhet og uro. For det andre tror jeg flere bedriftsledere er villige til å holde på verdifull kompetanse i en nedgangsperiode. Hvis du reduserer bemanningen midlertidig for å kutte kostnader, kan det fort bli dyrt når økonomien bedrer seg og du skal hente folk tilbake. Her tror jeg mange lærte en viktig lekse under korona, sier Braath.

Powered by Labrador CMS