Foto: Luca Engeseth-Dolva / NTB scanpix

Lynnedslag forårsaker flere tusen branner i året - sommeren er høysesong

Hvert år registreres det omtrent 3.000 branner i Norge som følge av lynnedslag. Juli og august er høysesong for lyn.

Det skriver nettselskapet Elvia i en pressemelding onsdag.

– Mange boliger er ikke godt nok beskyttet mot lyn. Lyn og torden kan sette huset ditt i brann flere måneder etter at uværet er over. Forsikringsselskapene mottar om lag 5.000 skademeldinger hvert år som kan relateres til lynnedslag, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Elvia.

– Sjansen for at du selv blir truffet av lynet er minimal, men hvert år forårsaker lynnedslag skader for flere millioner kroner i norske boliger. Vi bruker mer elektronikk enn tidligere, og derfor er vi mer utsatt for skader når det tordner og lyner, sier Schau.

Ifølge Schau fører lyn ofte til overspenninger i strømnettet, og disse overspenningene kan vandre via ledningsnettet og inn i boliger. Områder med luftledninger er mest utsatt, men overspenningsvern kan, ifølge pressemeldingen fra Elvia, beskytte strømnettet mot spenningsendringer, slik som ved lynnedslag.

– Med overspenningsvern slipper du å bekymre deg for brann og skader på̊ utstyr. Du trenger heller ikke å trekke ut støpslet i tordenvær, for den̊ å programmere om klokker og andre innstillinger på̊ apparatene når du setter i støpslet igjen, sier Schau.