Statsministeren åpner døra på gløtt - nå er det opp til oss
12. mars innførte statsminister Erna Solberg og hennes regjering de strengeste restriksjonene Norge har opplevd i fredstid. 7. april kom meldingen om at man i tiden etter påske vil lette på noen av restriksjonene. Men hun holder bare døren litt på gløtt.
Med støtte fra av regjeringen og Folkehelseinstituttet valgte Solberg å delvis åpne Norge igjen - etter påske. Smittespredningen synes nå å være under rimelig kontroll, noe som gjør at regjeringen derfor velger å varsle at man i ukene etter påske gradvis vil lette på noen av restriksjonene. Men det er på ingen måte snakk om noe slags frislipp. Det vil fortsatt være strenge regler innen en rekke områder. Noe av det som vil mykes opp er at man vil åpne landets barnehager, og skolene for de minste barna. De eldre, med noen unntak, blant annet for yrkesfagelever, må vente lenger - og planen er at alle skoler på en eller annen måte vil være åpne i løpet av våren.
Bare tiden fremover vil vise hvordan dette skal utvikle seg videre. Det er selvsagt positivt at det kan synes som om tiltakene har virket, og at man dermed kan slippe noe av taket. Men vi må likevel være klare for å leve med restriksjoner i ulike former i lang tid fremover, kanskje i veldig lang tid. Og om vi ikke klarer å fortsette dugnaden slik at vi risikerer å øke smittespredningen igjen, var statsministeren rimelig klar på at da vil man stenge ytterligere ned igjen. For dette er ikke snakk om en kamp som er vunnet, man har klart å stoppe økningen, men det er langt igjen før vi kan si vi har full kontroll og kan åpne opp over alt.
Det betyr at det fortsatt vil være restriksjoner hvor store deler av arbeidslivet, og en rekke yrkesgrupper og funksjoner, vil bli berørt. Dette vil også påvirke byggenæringen. Det er å håpe at disse signalene regjeringen kom med tirsdag i seg selv vil bidra til å holde hjulene i gang så godt det lar seg gjøre, og at folk ser det er håp om vi fortsatt står på. Det vil forhåpentligvis vekke investeringslysten hos enda flere, og at vi i ukene etter påske vil få opp farten i enda større deler av næringslivet. Det trengs. Situasjonen vi har opplevd de senere ukene kan ikke fortsette veldig mye lenger. Konsekvensene vil bli meget alvorlige og langvarige.
I dagens internasjonale samfunn må vi også huske på at vi i stor grad blir påvirket av hva som skjer rundt oss. Og selv om vi nå forhåpentligvis vil gå tilbake til en mer normal situasjon i ukene og månedene fremover, er det slett ikke sikkert det vil bli slik overalt. Nedstengte stater i Europa, Asia og Amerika vil naturligvis påvirke oss direkte med tanke på vår egen eksport og verdiskapning, men i stor grad også påvirke vår import av en rekke varer. I byggenæringen har man i økende grad merket dette på kroppen, og dette vil nok dessverre ikke gå bort i tiden fremover heller.
Vi må rett og slett regne med å være i en form for koronakrise i lang tid fremover. Forhåpentligvis vil man noe frem i tid klare å fremkalle en effektiv vaksine og produsere denne i så mange antall som det faktisk trengs for å stoppe pandemien. Enn så lenge er det viktig at alle gode krefter jobber sammen – det gjelder også innen byggenæringen. Det blir ikke mindre viktig i ukene fremover å holde en så høy fart som praktisk mulig, og det krever at hele verdikjeden drar i samme retning - også når det strammer seg til.