Foto: Asak Miljøstein

Lanserte heller som spiser NOx

Asak Miljøstein lanserte denne uken en ny teknologi som kan bidra til å fjerne NOx i norske byer.

Teknologien ble denne uken presentert både i Oslo og Bergen, for politikere, fagfolk og forskere. Lanseringen var i samarbeid med OREEC (Oslo Renewable Energy and Environment Cluster) og Bellona, skriver Asak i en pressemelding.

- Denne vinteren har norske byer igjen måttet tåle høye nivåer av NOx som gjør folk syke. Vi håper at vår teknologi kan bli et viktig bidrag til å redusere de farlige NOx-nivåene, sa adm. dir. Jørn-André Hammer i sin innledning under ByggExpo i Bergen torsdag.

Naturlig metode
Asak Miljøstein og danske Photocat har utviklet belegningsstein (gangbaneheller) med NOx-reduserende egenskaper, som kan brukes på fortau, torg, parkeringsplasser m.m. Teknologien er en videreutvikling av naturens egen metode, fotokatalyse, som bryter ned farlig NOx ved hjelp av UV-stråler, men hvor prosessen går mye raskere. Forsøk på Kastrup flyplass i Danmark har vist en reduksjon av NOx på opptil 24 prosent.
- Fotokatalytiske metoder har tidligere vært i bruk i ulike produkter. Den nye danske teknologien som nå er utviklet gir helt andre resultater enn tidligere, forklarer Hammer.

Ønsker referanseprosjekt
i følge WHO står veitrafikken for 22 prosent av NOx-utslippet her i landet, og det dør 3000 mennesker hvert år i Norge som følge av luftforurensning, hvor NOx er den mest helseskadelige.

- Vårt mål er nå å få presentert teknologien for norske fagfolk og beslutningstakere, og få i stand et eller flere referanseområder for den NOx-spisende steinen i Oslo, Bergen og Trondheim, sa Hammer.