Produktekspert Oddmund Ihle er en av de første til å teste ut den satellittdrevne robotgressklipperen Automower 550 EPOS på gressplenen utenfor Husqvarnas fabrikklokaler i Sarpsborg.

Lanserer satellittbasert robotgressklipper uten kabel i plenen

Til våren lanserer Husqvarna robotgressklipperen Automower med det satellittbaserte navigeringssystemet EPOS.

Den første versjonen av klipperen på norsk jord befinner seg på Husqvarnas fabrikk i Sarpsborg, ifølge en pressemelding fra hageutstyrsprodusenten.

– Tidligere måtte man legge ut en kabel i gresset som styrte robotklipperne. Det krevde mye arbeid å legge kablene ned i gresset på riktig måte, og det innebar alltid en risiko for at de ville bli kuttet over eller ødelagt, forklarer produktekspert Oddmund Ihle hos Husqvarna.

Satellittene som styrer enhver robotgressklipper, er de samme som styrer mobiltelefoner. På samme måte som man merker at mobilen ikke alltid har dekning, klarer ikke en vanlig robotgressklipper å få tydelige nok signaler fra disse satellittene. Det har så langt gjort at de ikke har kunnet klippe nøyaktig inntil kanter, rundt busker eller bygninger uten en guidekabel. Med EPOS-teknologien har Husqvarna utviklet et triangulært system som gir en nøyaktighet ned til 2–3 centimeter, uten bruk av kabel.

– Vi har utviklet en basestasjon som også er en satellittmottaker, men den står bom fast på en antenne. Basestasjonen sender signaler til robotklipperen, samtidig som robotklipperen mottar de vanlige signalene fra satellittene. Da blir det en krysspeiling. Når roboten står i dette krysset, får den veldig mye mer nøyaktige signaler, forklarer Ihle.

Automower 550 EPOS har en kapasitet til å klippe plener på opptil 5000 kvadrtmeter. Den styres ved hjelp av en app på mobilen og kan kobles opp til Husqvarna Fleet Services, et skybasert system som gir oversikt over hele maskinparken.

– Med den nye teknologien kan man lage et digitalt kart for hvor roboten skal klippe. Hvis det skal arrangeres en konsert i en del av en park, kan man for eksempel stille inn klipperen så den ikke nærmer seg konsertområdet, men fortsetter å jobbe i resten av parken, sier Ihle.

Illustrasjonen viser hvordan robotklipperen mottar signaler i et krysspunkt mellom satellitter og en basestasjon. De ekstra signalene fra basestasjonen muliggjør presisjonsklipping uten kabel.