Kunstmuseum formet som funklende isblokk

Arkitektfirmaet C. F. Møller Norge har tegnet det nye kunstmuseet i Førde som er inspirert av de omkringliggende fjell og Jostedalsbreens isblokker. Det nye Sogn og Fjordane Kunstmuseum åpner for offentligheten lørdag den 8. september.

Sogn og Fjordane Kunstmuseum

Byggherre: Sogn og Fjordane Fylkeskommune, Førde kommune
Arkitekt: Arkitektfirmaet C. F. Møller Norge AS
Ingeniør: Sweco Norge AS, iVest Consult
Entreprenør: Åsen & Øvrelid
Adresse: Museumsplassen, Førde, Norge
Omfang: 3000 m2
Museet åpner 8. september 2012, men tas endelig i bruk våren 2013.

Museetsdirektør, Morten Johan Svendsen, mener den nye bygningen vil være med på å styrke interessen for kunsten i regionen. Han ser huset som en kjempe gevinst for Førdes drøyt 11.000 innbyggere. Sogn & Fjordane Kunstmuseum ligger sentralt i Førde by, og samlingen rommer primært kunstverk fra regionen, men også nasjonal kunst fra det seneste århundre.

Museet ligger som en krystallklar isblokk, som har falt ned fra de omkringliggende fjellene og Arkitektfirmaet C. F. Møller har også latt det arkitektoniske uttrykk inspireres av det markante landskapet:

I Førde er de omkringliggende fjellene synlige overalt, og Jostedalsbreen ligger tett på byen. Museets fasade er kledt med hvitt glass med skrå linjer som minner om bruddlinjer i is. Om kvelden er det lys i linjene, så museet ligger som en funklende blokk i byens mørke. Innvendig beveger de besøkende seg opp gjennom museets fire etasjer i et åpent trapperom med en turkis trapp. På toppen kan man nyte panoramautsikten over fjellene fra en stor takterrasse, som også kan brukes som utstillingsrom og scene.

- Det har vært en særlig utfordring å gi det nye Sogn og Fjordane Kunstmuseum en markant posisjon i bybildet og som avspeiler museets offentlige betydning og rolle i den bymessige kontekst. Den sentrale plasseringen ved bredden av Jølstra elven langs hovedveien Langebruvegen har avstedkommet en arkitektonisk strategi, som understreker bygningens betydning som en kulturell institusjon, som favner hele opplandet, forteller arkitekt og partner i Arkitektfirmaet C. F. Møller Klavs Hyttel.

C.F. Møller er også arkitekter på kontorbygningen Storhagen Atrium, nærmeste nabo til kunstmuseet, og et boligkompleks på samme grunn som er under oppførelse.

Dette er C.F. Møllers første museumsbygg i Norge, men firmaet har mange kulturbygninger på cv’ en, blant annet Darwin Centeret og National Maritime Museum, The Sammy Ofer Wing i London og utvidelser av markante danske museer som ARKEN, Statens Museum for Kunst og Vendsyssel Kunstmuseum.