Denne uken fjernes kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» av Pablo Picasso og Carl Nesjar fra Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Kunsten fra Y-blokka er løsnet fra veggen

Kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» av Pablo Picasso og Carl Nesjar er nå løsnet fra resten av Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo og er klare for flytting.

Mannskapet som skal fjerne kunsten, rigget seg til mandag formiddag med kraftige maskiner og et eget spesialkjøretøy for å frakte vekk den tunge betongveggen.

Statsbygg har bygget stålkonstruksjoner rundt begge kunstverkene for å gjøre det mulig å flytte på dem. Med dem veier «Fiskerne», som er del av fasaden på bygget og vender ut mot gata, 250 tonn. «Måken», som er sandblåst inn i veggen i foajeen, veier «bare» 60 tonn.

Kunstverkene skal nå jekkes ned på en farkost og rulles ut av byggeplassen. De skal oppbevares i nærheten for deretter bli integrert i det nye regjeringskvartalet.

– De skal stå ved Akersgata. Vi kommer ikke til å flytte dem veldig langt, opplyste kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB i helgen.

Planen er at arbeidet med å fjerne kunstverkene skal fullføres i løpet av uken.

Vedtaket om riving har vakt sterke reaksjoner på flere hold, men er gjennom seks år blitt opprettholdt til tross for klagebehandling og rettslig prøving av gyldigheten