Illustrasjonsfoto: Br. Thorkildsen

- Kostnadene har økt med over 40 prosent

Når kronekursen stuper, blir importvarer som stål dyrt i Norge. For maskinentreprenør Br. Thorkildsen har prisnivået på spunt skutt i været på kort tid.

‒ Fra november til nå har vi hatt en prisøkning på over 40 prosent på spunt fordi euroen har blitt så dyr mot krona. Bare den siste uken har nok prisen gått opp med rundt 20 prosent, sier kalkulatør i Br. Thorkildsen, Geir Tønnessen, til Byggeindustrien.

Tønnessen forteller at med dagens regler for offentlige anskaffelser, sitter leverandørene igjen med hele risikoen, siden forbehold i tilbudet gjerne fører til at de avvises fra konkurransen.

‒ Du kan ikke gardere deg hvis du skal ha sjans til å vinne anbud, så nå er vi i en veldig vanskelig situasjon. For de anbudene som var regnet før koronakrisen har vi kanskje større sjans til å få prisstigningen dekket, siden dette var ukjent på det tidspunkt, men jeg vet at mange nå sitter på gjerdet og ikke tør å regne på nye anbud, siden krisen nå er kjent, forteller han.

Tønnessen forteller at Br. Thorkildsen så langt ikke har vært nødt til å permittere noen av sine ansatte, men at dette er noe som vurderes fortløpende.

Administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forening (MEF), Julie Brodtkorb, tror mange av foreningens medlemmer merker effektene av koronatiltak og valutasvingninger på kroppen.

‒ Dette treffer alle som er avhengige av leveranser basert på import fra utlandet, og vil selvfølgelig slå ut for våre medlemmer på samme måte som i andre bransjer. Hvis man for eksempel regnet på et anbud for spunting i høst, kan man nå få en prisstigning på 50 prosent som en følge av valutasvingningene. Når marginene i vår bransje generelt ligger på under tre prosent, da svir det, sier Brodtkorb.

MEF-sjefen understreker at krisen krever god dialog og samarbeid.

‒ Vi ønsker å gå i dialog med byggherre og se hva som kan gjøres, og her må jeg skryte av Statens vegvesen og vegdirektør Ingrid Dahl Hovland. Det er veldig enkelt å komme i dialog med dem i denne situasjonen, og de ser situasjonen fra begge sider, priser Brodtkorb.