KLP sitt kontorbygg i Tjuvholmen Allé 16, som BAHR leier, er nå BREEAM In-Use sertifisert.
KLP sitt kontorbygg i Tjuvholmen Allé 16, som BAHR leier, er nå BREEAM In-Use sertifisert.Foto: Björn Audunn Blöndal

KLP har miljøsertifisert karakteristisk Tjuvholmen-bygg

I tett samarbeid med leietakeren BAHR har KLP Eiendom BREEAM In-Use sertifisert det ti år gamle kontorbygget Tjuvholmen Allé 16.

– Det som er spesielt i denne prosessen er at leietager selv, advokatkontoret BAHR, tok initiativet til sertifiseringen, og ønsket å være med i arbeidet. Det synes vi er råkult, sier Ingvild Mysen, bærekraftsrådgiver i KLP Eiendom, i en pressemelding.

Redusert energibruk

Fra prosjektstart i 2018 er energibruken i bygget redusert med 500.000 kWh. Hittil i år har KLP spart 15 prosent sammenlignet med fjoråret, opplyser KLP.

– Med dagens strømpriser er det klart at dette innebærer en stor økonomisk besparelse i tillegg til å redusere utslipp fra eiendommen, kommenterer Mysen.

Tre sertifikater på én gang

BREEAM In-Use utsteder sertifikater på tre områder: selve eiendommen, forvaltningen av eiendommen og til slutt bruken av den.

– Tjuvholmen Allé 16 er den første eiendommen som har gått gjennom med alle sertifiseringer. Men denne eiendommen lar seg ikke sertifisere helt uten videre, arbeidet var omfattende, konstaterer KLPs bærekraftsrådgiver.

Ansatte i KLP Eiendom og BAHR, har jobbet tett sammen i prosessen med å miljøsertifisere kontorbygget.
Ansatte i KLP Eiendom og BAHR, har jobbet tett sammen i prosessen med å miljøsertifisere kontorbygget.Foto: Björn Audunn Blöndal

Aha-opplevelser

Det karakteristiske kontorbygget på Tjuvholmen, særpreges av sin enorme kurvede form, stor takhøyde og store rom som krever en del oppvarming og ventilasjon, opplyser KLP i meldingen.

– Vi fikk noen aha-opplevelser underveis, og vi fikk til ting vi før ikke trodde var mulig. Blant annet oppdaget vi at systemer med kald og varm luft jobbet mot hverandre, noe som førte til unødvendig bruk av ventilasjon. Dette fikk vi justert og fikset, og inneklimaet ble bedre for brukerne, samtidig som energiforbruket gikk ned, sier partner i BAHR, Anne Sofie Bjørkholt.

– Vi har også hatt mye fokus på bærekraft i kantinen. I tillegg har vi jobbet med biomangfold, kildesortering og transport, forteller Cathrine Stornæs, leder for administrasjonen, og ansvarlig for BREEAM In-Use sertifiseringen hos BAHR.

Har med de ansatte

Hun legger til at det var et viktig poeng fra starten av å ha med seg de ansatte i prosessen. Ifølge Stornæs har engasjementet vært stort. Blant annet ble det satt opp en miljøgruppe som har arrangert månedlige miljølunsjer med inviterte foredragsholdere, står det i meldingen.

– Allerede før pandemien økte vi bruken av digitale møter for å redusere transportbehovet. Transport til og fra et bygg har også ett stort forbedringspotensialet. Dette tiltaket fikk jo litt hjelp av pandemien, men vi regner med at det har satt seg noen vaner som kommer til å bli. Det blir nok færre flyturer fremover, sier Stornæs.

Sykkelstall og klimaregnskap

Advokatselskapet har også fått på plass en sykkelstall som brukes som transportmiddel til møter i nærområdet eller på ulike steder i Oslo.

I meldingen trekkes det også frem at BAHR fører sitt eget klimaregnskap. Her samler de tall på alt fra forbruk av kjøtt, fisk, energi- og vannforbruk og reiser.

Bidrar til stolthet

– Det føles veldig deilig å endelig være i havn, sier partner i BAHR, Anne Sofie Bjørkholt.

Hun innrømmer at det ble en hektisk innspurt og mange ansatte har jobbet beinhardt.

– BREEAM er et veldig akademisk verktøy, og det må oversettes til et mer praktisk perspektiv. Her har vi fått god hjelp av Ingvild Mysen i KLP, forteller Bjørkholt.

Ingvild Mysen presenterer de gode tallene for BAHR-ansatte.
Ingvild Mysen presenterer de gode tallene for BAHR-ansatte.Foto: Björn Audunn Blöndal