Det brant natt til lørdag kraftig i to siloer på Borregaard i Sarpsborg. Ingen personer skal være skadd. Foto: Tobias Nordli/Sarpsborg Arbeiderblad / NTB scanpixPolitiet melder at det er stor eksplosjonsfare som følge av branner i to siloer på Borregaard i Sarpsborg. Ingen personer skal være skadd. Foto: Tobias Nordli/Sarpsborg Arbeiderblad / NTB scanpix

Kan ta lang tid før brann i Sarpsborg er slukket

Eksplosjonsfaren er over i Sarpsborg, men brannen i to siloer på Borregaard var ennå ikke slukket lørdag morgen.

– Eksplosjonsfaren er ikke lenger til stede. Slukking vil pågå framover. Sikkerhetssonen er trukket tilbake til Borregaards område, skriver politiet i Østfold på Twitter klokken 4.36 lørdag.

Kan ta dager

Operasjonsleder Tom Sandberg i Østfold politistrikt sier til NTB at det kan ta dager før brannen er slukket.

– Det er veldig mye flis i siloene. Det er vanskelig å anslå hvor lang tid det tar å få slukket brannen, men det kan ta dager, sier Sandberg.

Han sier at det ikke er noen fare for at brannen skal spre seg.

Ifølge Dag Arthur Aasbø, direktør for organisasjon og samfunnskontakt ved Borregaard, startet eksplosjonen i den ene modningssiloen der fabrikken har treflis, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Vanskelige forhold

Brannen spredte seg så til en nabosilo. Brannvesenet hadde lenge problemer med å komme i gang med slukningen på grunn av høy temperatur og eksplosjonsfare på området. Like før klokken 2 meldte politiet i Østfold på Twitter at en brannbil fra Rygge flystasjon fikk tømt en tank på siloene. Det var da over tre timer siden brannen startet.

Det var i 22.45-tiden det smalt på fabrikkområdet. Naboer har meldt om kraftig smell og «vegger som ristet».

– Det er røyk, og taket på den ene siloen er blåst av. Det ser ut til å ha eksplodert og ha vært et voldsomt trykk, sa et vitne på stedet.

Politiet meldte at brannen førte til at taket ble løftet av den første siloen som begynte å brenne.

Det er ikke meldt om personskader i forbindelse med brannen. Sarpsbrua på fylkesvei 118 ble stengt som følge av brannen.