Jubel på Fedje etter hevingsvedtak

De rundt 600 innbyggerne på Fedje jublet torsdag kveld etter at statsråd Helga Pedersen (Ap) kom med meldingen om at ubåten U-864 skal heves. 

FAKTA om U-864

* Ubåten U-864 seilte fra Tyskland til Norge høsten 1944. Den skulle til Japan med krigsutstyr, bl.a. 67 tonn flytende kvikksølv. 9. februar 1945 ble den senket av den britisk ubåten Venturer utenfor Fedje. Alle om bord omkom.
* Vraket ligger på rundt 150 meters dyp. Vraket er delt i to og ligger ustabilt på havbunnen.
* Vraket ble funnet av KNM Tyr i mars 2003.
* Det har vært årlig prøvetaking av fisk og sjømat i området rundt vraket siden 2004. I 2005 anbefalte Mattilsynet gravide og ammende å unngå fisk og sjømat fra området rundt vraket.
* I 2006 anbefalte Kystverket at vraket bør dekkes til, og i februar 2007 foreslo Fiskeridepartementet tildekking. Våren 2007 var det åpne høringer i Stortinget om saken, og det førte til beslutning om ytterligere utredninger der heving var ett alternativ
* I november 2008 anbefalte igjen Kystverket tildekking. (Kilde: Kystverket)
* 29. januar 2009 vedtok regjeringen at ubåten skal heves. Saken må godkjennes av Stortinget.

- Vi har lagt avgjørende vekt på den frykten som lokalbefolkningen og folk langs kysten har gitt uttrykk for, sa statsråden da hun kom til Bergen torsdag kveld for å presentere avgjørelsen. Kystverket er også fornøyd med at det er fattet et klart vedtak og skal nå stå for oppfølging fram til hevingen begynner sommeren 2010.

Jubel

- Her står jubelen i taket. I morgen går flaggene til topps. Dette viser at lokaldemokratiet virker, sier Reidun Moldøen.

Hun er en av kvinnene som har stått bak aksjonen for heving av ubåten. Blant annet har de arrangert fakkeltog der nesten alle innbyggerne deltok.

Populært

Etter at fiskeriminister Helga Pedersen hadde sluppet nyheten om heving, strømmet rosende uttalelser inn fra miljøorganisasjoner og politikere. Ordfører Kristin Handeland (Ap) i Fedje roser regjeringen for en modig avgjørelse.

- I dag er jeg veldig glad. Jeg har håpet på dette, men sikker har jeg ikke vært, sier ordføreren til NTB.

- I kveld er en festdag på Fedje. Jeg er glad både på vegne av folket som bor her og på vegne av hele kystbefolkningen. Det hadde aldri blitt ro om denne saken hvis ikke regjeringen hadde gått inn for heving, sier ordføreren.

Vært i tvil

- Min reaksjon er en veldig glede. Jeg er glad for at kampen ikke har vært forgjeves, sier tidligere ordfører i Fedje, Erling Walderhaug (H).

- Jeg vil si at dette ikke er et Fedje-problem, det er et nasjonalt problem. Skal Norge være en miljønasjon, må vi feie for egen dør slik at vi kan se andre i øynene.

- Var du i tvil om dere ville vinne fram?

- Ja, jeg har vært i tvil. Men etter at sentralstyrene i regjeringspartiene Sp og SV gikk inn for heving i fjor, og lokalpartiet til Arbeiderpartiet gjorde det samme, øynet jeg en sjanse, sier Walderhaug.

Kystverket fornøyd

- Vi ser positivt på at det er tatt en avgjørelse og at ubåten skal heves, sier beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket. Han avviser at det ligger noen prestisje fra Kystverket bak anbefalingen om tildekking.

- Vi har utredet begge alternativer. Vi konkluderte med at begge lot seg gjennomføre, men at det ene medførte noe større usikkerhet enn det andre. Under utredningen ferdigforhandlet vi også en kontrakt om heving med et nederlandsk selskap, som nå får oppdraget, sier Ly.

Kontrakten er på 94 millioner euro, eller noe over 800 millioner kroner etter dagens kurs.

- Det er ikke mulig å starte hevingen i år. Operasjonen skal detaljprosjekteres og utstyr skal skaffes til veie. Vi regner med at hevingen kommer i gang sommeren 2010, sier Ly til NTB.