Jordras i området Birkelundveien/Heggeveien. Nødetatene på stedet, og det jobbes med å få oversikt på stedet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Jordras i Nittedal - 25 hus er evakuert

Beboere i opp mot 30 hus er evakuert etter at det gikk et jordras ved Hagan i Nittedal. Det er fare for flere ras, og det er uklart når folk få flytte hjem.

En rekke mennesker som bor i nærheten av rasområdet, har måttet evakuere på grunn av frykt for flere ras. Dette gjelder alle som bor innenfor en 100 meters radius fra raskanten, mellom 25 og 30 hus.

Alle måtte være ute av områdene fra klokken 17 mandag. Det er uklart når beboerne får flytte hjem igjen.

– Vi sørger for at de som trenger det, får overnatting i natt, og så får vi se an situasjonen, sier ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) til NTB.

Veien har rast ut
Raset er en 40 meter bred utglidning og er sju til åtte meter høyt. Det gikk i tettstedet Hagan mandag morgen.

Ingen personer eller bygninger ble skadd, men raset gikk like ved et bolighus.

Jordraset har skapt et stort og bredt hull i veibanen. Halve veien er borte der hullet er på sitt bredeste, og både veiskilt og autovernet har falt ned i hullet. En lyktestolpe har også falt ned og har tatt med seg høyspentledninger.

Geologer har vært i området og gjort undersøkelser og skulle undersøke områdene videre mandag kveld.

Vannet må kokes
Hovedvannledningen ble ødelagt som følge av raset. Det førte til at kommunen var uten vann en tid mandag. Vannet er ble etter hvert koblet om, og foruten boligene ved rasområdet, har alle fått vannet tilbake.

Innbyggerne må imidlertid koke vannet etter frykt for at det er blitt forurenset. Det er uklart hvor lenge dette må gjøres. Kommunen venter på svar på vannprøver.

– Det er tatt vannprøver mandag og tas nye mandag kveld, sier Thorkildsen.

Det oppsto også brudd på en høyspentledning som følge av raset. Ved 16-tiden var fortsatt rundt 20 husstander uten strøm.

Kvikkleire i området
Politiet fikk melding om jordraset klokka 8.45 mandag morgen fra en forbipasserende.

Ifølge kommunen er det antakelig et leirras som har utløst raset.

Nittedal kommune gjennomførte en omfattende undersøkelse av grunnforholdene i rasområdet i 2009. Den viser at det er ustabil grunn her, ifølge NRK.

I Nittedal og på Romerike generelt er det forekomst av kvikkleire. Kvikkleire er veldig ustabil og kan føre til store skred.

– Vi vet raset har skjedd i nærheten av en kartlagt kvikkleiresone, sier fungerende regiondirektør i NVE, Paul Christen Røhr.