Kjetil Tvedt. Foto: Margrethe Munthe (NHO Byggenæringen)

Kjetil Tvedt. Foto: Margrethe Munthe (NHO Byggenæringen)

Innlegg: Økte gebyrrammer fra Arbeidstilsynet er feil medisin

Regjeringen foreslår å heve maksbeløpet for gebyr fra Arbeidstilsynet fra 15G til 50G (ca 6 millioner), alternativt enda høyere og 4 prosent av virksomhetens omsetning. Feil medisin sier NHO Byggenæringen som heller vil ha flere tilsyn og bedre veiledning.

Innlegg av:

Kjetil Tvedt
Direktør for seriøsitet
NHO Byggenæringen

Regjeringen argumenterer med at "Norsk arbeidsliv er generelt trygt, produktivt og godt organisert, men det utfordres likevel av useriøse aktører og svart arbeid." NHO Byggenæringen deler fullt ut denne beskrivelsen. Generelt er tilstanden der ute god, men useriøse og kriminelle aktører utfordrer den seriøse delen av byggenæringen. Skal vi få bukt med disse må det kontrolleres og sanksjoneres.

I perioden 2015 – 2023 har Arbeidstilsynet gitt rundt 3500 gebyr. Av disse var det fem tilfeller der gebyret var over en million kroner, og maksimalt gebyr er på 1,4 millioner kroner. Arbeidstilsynet har altså ikke brukt handlingsrommet man har opptil 15G, som i 2024 tilsvarer rundt 1,8 millioner kroner. I tillegg til økningen fra 15G til 50G foreslås det en alternativ ramme på fire prosent av virksomhetens årsomsetning slik at gebyrene kan bli enda høyere enn 50G. Her firedobler man det øvre nivået på satsene og vel så det, selv om Arbeidstilsynet ikke har benyttet seg av eksisterende handlingsrom.

Målet med forslaget fra Regjeringens side er å forsterke innsatsen mot useriøsitet og arbeidsmiljøkriminalitet i næringslivet. Arbeidstilsynet skal være mer synlig, føre mer tilsyn, og i større grad bøtelegge og politianmelde grov arbeidslivskriminalitet. NHO Byggenæringen mener mer synlighet og økt tilsyn fra Arbeidstilsynet er utelukkende positivt. Vi vil likevel poengtere at ikke ethvert brudd på arbeidsmiljøbestemmelsene, som gir grunnlag for overtredelsesgebyr, innebærer at virksomheten er useriøs eller kriminell. Tilsynet må gjerne også gi gebyr, men "de mest alvorlige sakene" skal jo fortsatt forfølges i et ordinært straffespor. Skal byggenæringen få bukt med de useriøse aktørene må sannsynligheten for å bli tatt øke, og da trengs det flere tilsyn. Det er viktig at Arbeidstilsynet ikke bare deler ut gebyr, men også gir faglige råd og veiledning til sikkerhetsarbeidet i bedriftene, og her har tilsynet en jobb å gjøre.

Dette er et leserinnlegg, og meninger i innlegget står for forfatternes regning.