Thomas Bartholdsen (Foto: Kjell Håkon Larsen)

Innlegg: Må forbrukerene betale for lav produktivitet?

Bladet Byggeindustrien bringer refs av Forbrukerrådet. Vi er på villspor når det gjelder byggepriser, og det er ikke overraskende boligprodusenter som står som avsender for budskapet. 

Thomas Bartholdsen

Fagdirektør bolig
Forbrukerpolitisk avdeling
Forbrukerrådet

Og de setter opp et regnstykke, der de ender opp med en salgspris på 56.000 per m2, vel og merke utenfor ring tre i Oslo, det omfatter det meste av Groruddalen.

Heldigvis har samme nettsted Byggeindustrien også en artikkel om et flott prosjekt i kommunal regi, fra den tiden jeg selv jobbet med eiendom i Oslo kommune hos samme byggherre, også det utenfor ring 3.

Stovnerskogen sykehjem har 148 småleiligheter – alle med eget bad, samt en lang rekke særfunksjoner, særkrav og tilleggssrom, og ifølge Byggeindustrien. Arealet er på 12.200 m2. og prosjektkostnaden var samlet på 290 millioner, som utgjør mellom 23.000 og 24.000 per kvadratmeter. AF hadde totalentreprisen på 195 millioner som utgjør under 16.000 kroner per kvadratmeter. Byggeindustrien forteller om et på mange måter krevende prosjekt, men et sykehjemsbygg av meget høy kvalitet. Kommunen eide selv tomten.

Det blir en utfordring for boligleverandørindustrien å forklare hvorfor Oslo kommune kan bygge 150 «småleiligheter» med sykehjemsstandard ferdig i 2008 til slike kvadratmeterpriser, mens boligprodusentbransjen samtidig og i alle år etterpå har tillagt myndighetenes krav og opptreden eneansvaret for kostnadsutviklingen på nybygg.

En enkel undersøkelse Forbrukerrådet gjennomførte høsten 2014 viste at det rundt om i Norge ble bygget nyboliger som ble markedsført med fellesgjeld og med tomt inkludert for mellom 20.000 og 30.000 per kvadratmeter. De lå rett nok ikke i storbyene, men illustrerer til hvilken pris det var mulig selge nybygde boliger for i 2014.

Boligbyggebransjen har for øvrig ofte fått kritikk for manglende effektivisering, Kanskje det er de utbyggerne som kun kan håpe på maksimalt 30.000 kroner som har effektivisert seg, mens de som enkelt kan selge for 50.000 til 80.000 per kvadratmeter ikke har det samme presset?

Enhver anleggsvirksomhet er selvsagt forbundet med risiko. Og det er risiko knyttet til både regulering og marked. Men denne risiko i boligbyggebransjen er helt minimal for utbyggerne som operer i og nær de byene som vokser mest. Det er utbyggerne i småbyene i Norge og utkantene som har den største risikoen, de som i et lite marked selger nybygde boliger for under 25.000 kroner kvadratmeteren – inkludert all fellesgjeld og tomten! Eller, sagt på en annen måte: Hvor risikabelt er det egentlig å eie tomtegrunn sentralt i Oslo og vente på at prisene stiger nok til at du vil bygge ut? Den reelle bekymringen i boligbyggerbransjen er nok heller at de ikke må bygge ut for tidlig, ikke komme ut på markedet helt samtidig med andre større nylanseringer, og ikke selger seg for billig fordi de bommet på timingen.

I rekken av ikke troverdige argumenter fra boligbyggebransjen håper jeg virkelig at de ikke igjen kommer trekkende med at kravet til rollestolvennlig utforming er det som gjør norske boliger så dyre. For Stovnerskogen sykehjem, ja, tro det eller ei – det er universelt utformet, så det argumentet kan vi se helt bort fra.

Og for ordens skyld: Forbrukerrådet har støttet arbeidet med å gå gjennom myndighetenes kravlister, for det er ingen tvil om at også summen av krav fordyrer.