Kjededirektør Karl Arne Jespersen i Mesterhus. Foto: Marius Lysø
Kjededirektør Karl Arne Jespersen i Mesterhus.

Innlegg: Leietakerne blir de store taperne

Siden 2022 har vi bygget 40 000 for få boliger. Selv om boligsalget de siste årene har vært lavt, har ferdigstillelser av boliger vært på et noe høyere nivå til og med 2023. Dette er ikke tilfellet i 2024.

Innlegg av:

Karl Arne Jespersen – Kjededirektør i Mesterhus.

På grunn av få igangsettelser i de foregående årene vil vi få svært få ferdigstillelser av boliger i år. Dette vil selvsagt sette press på et allerede stramt bruktboligmarked, men først og fremst vil det gå ut over de som leier.

Dyrere å leie ut
Stigende boligpriser og høye kapitalkostnader gjør at det blir stadig vanskeligere å tjene penger på utleie. Nå er det kanskje ikke så mange som bryr seg om de profesjonelle utleierne tjener penger. Det er imidlertid et faktum at færre utleieboliger på markedet gjør at leieprisene faller og at det blir vanskeligere å finne et sted å bo. I det siste har vi sett at antallet utleieleiligheter synker i hele landet og at flere av de store aktørene har valgt å selge store deler av sin boligmasse.

Myndighetene må innse alvoret
Vi er nå inne i det tredje året med lav boligproduksjon. Om vi ikke får opp boligmarkedet snart, vil det kunne få betydelige store konsekvenser på lengre sikt. Markedet vil komme i gang igjen av seg selv på et tidspunkt, men tar det for lang tid risikerer vi at vi vil ha en betydelig mange på folk som igjen vil kunne føre til høyere boligpriser og økte leiekostnader.

Hva kan gjøres?

  • Vi må sikre at det som er solgt får en rask og effektiv saksbehandling slik at byggingen kan starte. Man skulle tro at kommunal saksbehandling ville går raskere når antallet søknader er halvert, men det merker vi ingenting til. KOSTRA tallene kan heller ikke gi oss noen indikasjoner på en vesentlig kortere saksbehandling.
  • Vi må regulere mye raskere. Selv om alle regjeringer har en ambisjon om å gjøre reguleringsarbeidet mer effektivt, øker behandlingstiden år for år. Vi får stadig nye krav til utredninger og kostbare konsulentrapporter som gjøre at arbeidet koster mer og tar lengre tid.
  • Fjerne boliglånsforskriften. Boliglånforskrifen, eller låneforskriften som den egentlig heter, skal opp til revidering ved utgangen av året. Etter min mening bør hele forskriften fjernes da bankene er de beste til å vurdere hvem som har betalingsevne.
  • Det må legges til rette for flere småhus på mindre sentrale områder der tomteprisen er lavere. Mange kommuner legger alt for stor vekt på utbygging på dyre sentrumstomter og tilrettelegger ikke for bygging av rimeligere familieboliger i utkanten av kommunesentra.
  • Vi trenger en politikk som gjør utleie av boliger mer attraktivt slik at det blir nok utleieboliger på markedet.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatternes regning.

Powered by Labrador CMS