Sjefredaktør i Byggeindustrien, Arve Brekkhus. Foto: Tuva Skare

Heng opp historien om Steinar på brakka

Vi må fortelle verden om Steinar Angelskår og alle de andre umistelige som har mistet sine liv på jobb.

Forsiden av Byggeindustrien nummer 19, 2018. Trykk på bildet for større versjon.

I den siste utgaven av Byggeindustrien har vi gjort noe vi aldri har gjort før.

Vi har brukt hele forsiden til å gjengi et dikt som Ingrid, søsteren til Steinar Angelskår, skrev til sin bror etter at han mistet livet i en arbeidsulykke på steinknuseverket Oster Pukk og Sand 30. juni i 2013.

Diktet «Når eg skal fortelje» er sterk lesning om det å miste en som er umistelig.

I diktet skriver Ingrid om hvordan hun vil fortelle verden om Steinar, om hans varme vesen, om hans evne til å se folk rundt seg og om hvor stolt hun var av å ha ham som sin lillebror.

Vi håper vi gjennom Byggeindustrien kan fortelle verden om Steinar og hvordan han var, og håper du vil bidra til å gjøre det samme.

For selv om vi vet at den seriøse delen av byggenæringen setter HMS aller øverst på sine prioriteringslister, døde likevel 49 mennesker på jobb i bygg- og anleggsbedrifter i årene mellom 2012 og 2017.

Steinar var en av dem. Han ble bare 26 år.

For å komme bak tallene og statistikkene, har vi i den siste utgaven av papirutgaven av Byggeindustrien viet 18 sider til å fortelle om Steinar og foreldrene hans og personer som har opplevd ulykker i byggenæringen på kroppen.

Vi håper at ansiktene og historiene deres vil bidra til at dette viktige temaet alltid ligger fremst i tankene når vi går på jobb.

Vi har lagt ut en av historiene fra bladet i sin helhet her på bygg.no fordi vi ønsker å fortelle den til flest mulig.

Vi oppfordrer alle til å dele historien om Steinar og alle de personene som får livene sine snudd på hodet etter arbeidsulykker - enten det er i byggenæringen eller i andre næringer.

Heng diktet og historiene opp på brakka der alle ser dem.

Del denne eller dine historier på emneknaggene #fortelverdaom #fortellverdenom.

Har du ikke bladet, send oss en mail, så kan vi sende artiklene til deg.

Vi kan ikke tillate oss å glemme.

Kan vi unngå en ulykke, er det verdt det.

Historiene du kan lese om i Byggeindustrien nummer 19:

FØLTE ANSVAR: Daværende daglig leder Bente Lorentzen i Oster Pukk og Sand følte et stort ansvar da skiftoperatøren Steinar Angelskår omkom i en arbeidsulykke. Foto: Privat

Bjørn Arne Myhren viser frem avisforsidene fra dagen etter ulykken i Hanekleivtunnelen i 2006. Foto: Stefan Offergaard

LEDER KRISETEAMET: – En dødsulykke er en stor påkjenning for hele konsernet. Vår oppgave blir å ta vare på alle involverte og støtte så godt vi kan med omsorgsberedskap, sier lege Kjell Aage Sørensen. Han leder bedriftshelsetjenesten og kriseteamet som rykker ut når ansatte dør på jobb for Veidekke. Foto: Svanhild Blakstad

Treklatreren

Tallene

Bygg- og anleggsnæringen er fremdeles en av Norges farligste næringer å jobbe i med tanke på skader og dødsulykker. Mens bransjens fokus på HMS ser ut til å ha gitt resultater.

- Små forskjeller kan avgjøre om utfallet blir en uønsket hendelse eller en dødsulykke, sier Stig Magnar Løvås, som er ansvarlig for Arbeidstilsynets aktivitet i bygg og anlegg.