Hard kamp om talentene

Den årlige Bygg- og miljødagen ble tirsdag avviklet ved NTNU i Trondheim - og dette arrangementet viser på en god måte hvor ettertraktet de unge sivilingeniørtalentene er for aktørene i byggenæringen.

Byggenæringens viktigste, og på mange måter vanskeligste, utfordring i årene fremover – er kampen for å sikre seg tilstrekkelig kompetanse inn i næringen. For mange selskaper er nettopp mangelen på dyktige ansatte det som kan bremse en god utviklingsplan - mens det for andre som får tak i talentene kan bidra til å sikre en god og sunn vekst. Dette gjelder både fagarbeidere og ingeniører.

Den senere tiden har det enorme behovet for flere fagarbeidere vært mest synlig i mediebildet – men vi må selvsagt huske på at det også er et enormt behov for ingeniører og sivilingeniører i byggenæringen. Uten denne kompetanse har vi selvsagt ikke mulighet til å kunne gjennomføre det store samfunnsoppdraget som hviler på byggenæringens skuldre.

Tirsdag arrangerte Næringslivsringen sammen med studentene ved NTNU den årlige Bygg- og miljødagen i Trondheim. Bygg- og miljødagen (BM-dagen) er et arrangement for studenter, næringsliv og ansatte ved NTNU, og dette er blitt en meget viktig tradisjon og et treff som kobler næringens selskaper, organisasjoner og byggherrer sammen med det viktige studiemiljøet i Trondheim. NTNU utdanner på mange måter det som er og blir en del av ryggraden i den norske byggenæringen. Mange tusen studenter har gjennom årenes løp utdannet seg til ingeniører som i dag har ledende posisjoner i byggenæringen, slik det har vært gjennom årtier.

Nettopp denne tette kontakten mellom studiemiljøet i Trondheim og aktørene i byggenæringen er ekstremt viktig for næringen som helhet. Det er avgjørende at det er en slik tett kontakt mellom NTNU og næringen, slik at utdanningsmiljøet er i takt med næringens utvikling og kan få førstehånds kjennskap til hvor skoen trykker og hvilke kompetanse næringen faktisk etterspør og trenger. På samme måte er selvsagt også det sterke kompetansemiljøet ved utdanningsinstitusjonen med å påvirke utviklingen til hele næringen.

Denne samlingen viser også med all tydelighet hvor viktige studentene er for de enkelte bedriftene i næringen. De aller fleste av de store aktørene er til stede på dette arrangementet for å gjøre seg lekre – og rett og slett komme i kontakt med studentene og prøve å sikre seg noen mulige kandidater som etter hvert skal ut i arbeidslivet. Tidligere dominerte ofte rådgiverselskapene denne arenaen -men nå er definitivt også entreprenørene tungt til stede. Mange velger fortsatt å gå til en rådgiver, men mange av entreprenørene har bygget seg opp sterke miljøer som helt klart også har kastet seg inn i kampen om å sikre seg fremtidens ingeniører og ledere som er på vei inn i bygg og anlegg.

Kampen om de beste hodene vil definitivt ikke bli mindre i årene som kommer. Det er selvsagt ikke nok å være med på et arrangement som dette – selskapene må over tid vise at de har bygget opp en kultur som legger opp til å ta imot og ta vare på og sørge for at de unge ingeniørene får tilført ny og viktig kompetanse og dermed sikre dem en videutvikling de trenger og ønsker. De dyktige studentene kan nå velge og vrake i gode tilbud - og forhåpentligvis velger de fleste å gå inn og forbli i byggenæringens rekker. Næringen trenger all den dyktige kompetansen de kan få fatt i – både på kort og noe lengre sikt. Kompetansekampen er en kamp man ikke har råd til å tape.