Strålende stolte Amaryllis

Amaryllis med sine store skinnende røde blomster er en av våre mest kjente og kjære juleblomster.

Inni den store løken ligger blomsterknoppene klare til å vokse fram og gi oss de stolte, strålende blomstene på lange stilker. Planten har det norske navnet Ridderstjerne, men er mest kjent som Amaryllis.

- Foretrekker du noe annet enn rødt, finner du Amaryllis i hvitt, rosa, og polkastripet rødt og hvitt eller rosa og hvitt, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Dette er lettstelte planter som finnes både som potteplante og som snittblomst.

Plant dem selv
Nå finner du Amaryllis ferdig pottet og i knopp i butikken, men du kan også kjøpe løk og plante dem selv.

- De store løkene er fulle av næring til den kommende blomsten, de kan til og med blomstre uten jord, opplyser OBP. Kjøp løk som er faste. Jo større løk, desto flere blomster.

Det tar seks til ti uker etter planting før løken blomstrer for fullt. Kjøp flere løk og plant dem med to ukers forskjell. Når den første er avblomstret vil den neste begynne sin blomstring, og slik har du friske Amaryllis i mange uker. Bruk en stor potte med et dreneringshull og fyll den med pottejord av god kvalitet. La minst halvparten av løken stikke ut over jorden. Til slutt trykker du jorden godt fast.

Stell av Amaryllis
Amaryllis vil ha det lyst og varmt (20 grader), da utvikler blomsterstilkene seg best. Gi lite vann fram til stilkene har sluttet å vokse og blomsterknoppene blir synlige. Når knoppene begynner å vokse kan du gi mer vann. Knip av visne blomster, da vil ikke løken bruke næring på å danne frø. Etter blomstringen kommer de lange bladene fram.

Med litt tålmodighet kan Amaryllis-løken gi blomster igjen neste år. Fortsett å vanne planten, og gi gjødsel fra mars. I august-september gir du mindre vann igjen, og lar bladene visne ned. Sett potten på et mørkt og kjølig sted, og ta den fram igjen til jul. Det er ikke sikkert at det vil komme nye blomsterstilker, men gi disse flotte blomstene et forsøk.

Amaryllis som snittblomst
- En stor vase med stolte Amaryllis er bare nydelig, det blir ikke jul uten, mener OBP. Kjøp dem mens de er i knopp, de vil åpne seg raskt når du setter dem i vann.

Sett blomstene i vann halvveis opp på stilken
Bytt vann ofte
Forsterk blomsten ved å sette en blomsterpinne inne i den hule stilken