Gjør plantene ferieklare

Mange av oss reiser bort i sommerferien, noen et par dager - andre fire uker. Felles for oss alle er at vi forlater plantene våre og når vi kommer tilbake er de enten døde eller ser ut som et villnis.

Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter gir deg tipsene for vanning av plantene når du reiser bort.

Første bud er alltid å alliere seg med en nabo, venn eller familiemedlem. Om en kan komme og se til plantene dine en til to ganger i uken, så vil mange reddes. Har du ingen som kan komme og se til plantene dine, finnes det andre muligheter.

Stuens planter
De ulike plantene krever ulik mengde vann, men som hovedregel kan en si at jo tynnere blader en plante har, desto større er vanningsbehovet. Og jo mer gjødsel en gir plantene sine, desto mer vann krever de. Pass på at ingen planter, bortsett fra sukkulenter og kaktuser, står i direkte sollys, da trenger de mer vann og kan lettere få sviskader.

Tips:
- Plasser en tykk skive oasis i bunnen av potteskjuleren og fyll vann opp til overflaten av oasisen. Plasser plantene oppå.
- Fyll en brusflaske med vann, ta en tøybit i åpningen og sett den på hodet i jorden.
- Kjøpe selvvanningspotter. Her finnes det flere varianter.
- Lag din egen selvvanningspotte. Tre en tykk ulltråd gjennom bunnen på en plastpotte og sett det i en større, tett potte som fylles med vann. Planten vil forsyne seg med vann etter behov.
- Legg godt fuktet avispapir eller håndkle i bunnen av badekaret og sett plantene uten potteskjuler oppå.
- Sett plantene på fuktet avispapir ut i hagen i le og delvis skygge.

Hagens planter
Nyplantede planter som er plantet i år eller i fjor trenger ekstra mye vann, da de foreløpig har et lite utviklet rotsystem i forhold til bladverket. Disse må helst vannes litt hver morgen og så litt mer vann på kvelden. Plenen og eldre planter som har et godt rotsystem er det ikke nødvendig å vanne. Selv om plenen ser brun ut, kommer den seg raskt når det regner. Når været er fint og det er tørt ute, er det viktig at en ikke gjødsler - da er det vann plantene trenger mest. Brusflaske på hodet i jorden kan også brukes for planter i krukker og ampler.

Forbered hagen
Uansett om noen kommer og ser til plantene dine eller ikke - det vil se ut som et villnis når du kommer hjem. Det er et par ting en kan gjøre før en reiser og dette vil lette arbeidet når du kommer tilbake.

- Luk i bed og hage
- Klipp plenen
- Vann alle planter godt og gjennomvann krukker og kar
- Ikke plant nye planter rett før du reiser
- Plasser krukker og potter i skygge og le for å nedsette fordampingen
- Bind opp planter som har behov for det

Så er det bare å krysse fingrene for at det blir pent vær med nedbør av og til.