Naturstein

Naturstein, også kalt bygningsstein, er en samlebetegnelse på bergarter som tas ut fra berget gjennom boring og sprengning, saging, kiling etc. og bearbeides til ferdige produkter for generelt bruk. 

Med den bakgrunn som Byggforsk SINTEFSs forskere og ingeniører har, arbeider de langs hele verdikjeden for naturstein, fra forundersøkelser, via bergmekaniske studier og HMS i forbindelse med uttak, til produktutvikling, -testing og problemstillinger knyttet til bruk og levetid. Med den økte interessen for og bruken av naturstein som har vært i de senere årene i Norge og andre land, har vår forskningsaktivitet spesielt hatt fokus mot brukssiden i bygg og utemiljø.

- Vi har lang erfaring i å dokumentere materialegenskaper og vurdere egnethet og bestandighet av naturstein til ulike bruksformål. Dette dekker både standard laboratorieundersøkelser, utprøving av sammensatte konstruksjoner og diverse feltforsøk og -studier. Vi har et godt utbygd laboratorium for typeprøving og kvalitetskontroll av naturstein etter både EN-standarder og egenutviklede metoder, og vi deltar i det europeiske arbeidet for standardisering på dette området via CEN. Vi samarbeider tett med bransjeorganisasjonene på dette området i Norge, SIL, Steinindustriens Landssammenslutning, og Sverige, SSF, Sveriges Senindustriförbund, og med andre Europeiske forskningsmiljø som arbeider med naturstein. Dette ivaretas for tiden blant annet gjennom deltakelse i to Europeiske forskningsprosjekter, TEAM og OSNET, skriver Byggforsk-SINTEF.

- Vi bidrar med råd og veiledning om riktige tekniske løsninger ved anvendelse av naturstein, dimensjonering av konstruktive og lastbærende detaljer og vi utfører tilstandsvurderinger av bygg- og anleggsprosjekter der stein er anvendt. Vi besitter spisskompetanse på spørsmålsstillinger rundt anvendelse av naturstein på gulvkonstruksjoner, og sammen med flere andre avdelinger i SINTEF har vi etablert et golvforum som arbeider for at framtidige golv skal oppfylle både brukerens og konstruksjonens krav. Golv og dekkekonstruksjoner er et område som krever kunnskap og omtanke både i planlegging, bygging og drift og vedlikehold, og problemstillinger dukker stadig opp hvor vi ser at tverrfaglighet er nødvendig for å velge riktige løsninger, skriver de.

- Vi har nettopp samarbeidet med NBI om revisjon av byggdetaljblad om naturstein. Utarbeidelse av gode bruksveiledninger og -beskrivelser anser vi som en viktig del av vår virksomhet, og vi arbeider nå sammen med SIL, SSF og andre for utarbeidelse av en ny skandinavisk natursteinshåndbok.