Syv av ti nordmenn skal ha juletre i år, ifølge Opplysningskontoret for juletrær. Ved å følge noen enkle juletrevettregler, kan juletreet få lang levetid. (

Slik varer juletreet lengst mulig

Fjellvettreglene som skal få oss hjem fra fjellet i god behold begynner vel å sitte for de fleste. Her er reglene som skal få juletreet ditt helskinnet gjennom julehøytiden.

Publisert Sist oppdatert

Helt siden tidlig på 1800-tallet har juletretradisjonen stått sterkt i Norge, og gjør det fortsatt. I en fersk undersøkelse om norske jul- og juletrevaner kommer det frem at hele syv av ti nordmenn skal ha juletre i år.

I år lanserer Plantasjens Opplysningskontor for Juletrær noen enkle regler som kan gjøre årets juletre til tidenes juletre.

- Et av de vanligste problemene folk opplever og irriterer seg over er at trærne begynner å drysse eller faktisk visner før man rekker å si julaften. I de aller fleste tilfeller skyldes dette feil stell og behandling av treet fra man kjøper det og til det står i juletrefoten. Opplysningskontoret for Juletrær jobber med å spre sunt juletrevett, slik at flest mulig skal få glede av trærne sine gjennom hele julehøytiden. Derfor har vi etablert et sett med juletrevettregler som kan hjelpe både folk og trær, forteller Svein Vadøy i Plantasjens Opplysningskontor for Juletrær.

Slik får du årets juletre til å bli tidenes juletre:

Juletrevettregel 1: Spør når treet er felt

For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. Spør derfor når treet er felt når du handler.

Juletrevettregel 2: Dra fingrene gjennom barnålene

Hvis barnålene faller lett av når du drar fingrene gjennom grenene, er det et dårlig tegn. Bruk tid på å finne et tre hvor barnålene sitter godt fast.

Juletrevettregel 3: Sjekk barnålene ved stammen

Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke om barnålene innerst ved stammen er friske og fine.

Når du skal handle juletre, spør når treet er felt. Sjekk også om barnålene innerst ved stammen er friske og fine. (

Juletrevettregel 4: Ikke gi juletreet varmesjokk

Treet har det best om det får akklimatisere seg i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering.

Juletrevettregel 5: Hold treet unna varmekilder

Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, som for eksempel en varmeovn eller en peis, da kan det drysse raskere.

Juletrevettregel 6: Finn et tre som passer juletrefoten

Trær suger vann mellom barken og veden, og denne sugeevnen svekkes om man spikker i stammen. Et juletre skal behandles som en snittblomst. Ta derfor med juletrefoten når du du skal skaffe årets tre.

Juletrevettregel 7: Vann juletreet rikelig og ofte

Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger de på gulvet før man vet ordet av det.

Juletrevettregel 8: Gi ekstra vann til den norske julegrana

Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Gi derfor nok vann.

Juletrevettregel 9: Unngå for kaldt vann

Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.


Powered by Labrador CMS